Iran påstår at have sendt snesevis af droner over Israel siden 2006

Ordkrigen mellem Iran og Israel er blevet forstærket, efter at en højtstående iransk militær talsmand har udtalt, at det er lykkedes iranske overvågningsdroner (ubemandede luftfartøj) at flyve uopdagede over israelsk luftrum siden 2006 – hvilket afvises fra israelsk side.
Den iranske talsmand siger, at Teheran har sendt snesevis af iransk-fremstillede droner fra Libanon over Israel i de sidste seks år, at de ikke er blevet opdagede, og at formålet var at undersøge det israelske luftforsvar og indsamle recognoscering-data.

Israel ønsker ikke at kommentere dette. Det siges blot fra israelsk side, at denne påstand ikke har noget på sig.

Den iranske talsmand vil ikke fremsætte yderligere detaljer om dronernes påståede togter, herunder om de var af den type, som fornylig blev opsendt af Hizbollah i Libanon og nedskudt af israelske kampfly.

Ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP har det været umuligt at verificere talsmandens påstand, som han fremsatte anonymt, da han ikke var bemyndiget til at tale til medierne.

Påstanden menes at være et led i Irans strategi om at tale højt om dets avancerede våben, heriblandt krigsskibe og langtrækkende droner.

Israels afvisning

En israelsk militær talsmand afviser imidlertid de iranske påstande og siger, at det var første gang, en sådan infiltrering havde fundet sted. Han siger, at Israel opdagede dronen, længe før den nåede israelsk luftrum, afgjorde at den “ikke var farlig” – og nedskød den over et ubeboet ørkenområde.

Fra iransk side siges det, at et stort antal droner har overfløjet Israel siden krigen mellem Hizbollah i 2006, og at det israelske forsvar ikke opdagede dem.

– Den drone, der blev nedskudt i forrige uge, var ikke den første og vil ikke blive den sidste til at overflyve israelsk luftrum, siger den iranske talsmand.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Episoden fandt sted en måned efter, at Iran fremviste en ny langrækkende drone, der på iransk hold betegnes som en vigtig strategisk tilføjelse til Irans militære evne til at udføre recognoscerings-missioner, bevæbnet med bomber og missiler.