Øget spænding ved Syriens nordgrænser

Spændingen er øget ved den syrisk-tykiske grænse, efter at endnu en mortergranat fra Syrien slog ned i Tyrkiet, hvilket medførte gengældelse i form af tyrkisk artilleri-ild mod Syrien – og nu meldes der tillige om en mere anspændt situation ved den israelsk-syriske grænse.
For tredje dag i træk har der været kamphandlinger ved Syriens grænse til Tyrkiet, og den tyrkiske statsminister Recep Tayiip Erdogan har udtalt, at Ankara ikke tilråder Syrien at “prøve Tyrkiets tålmodighed”.

“Ikke langt fra krig”

– Vi er ikke interesseret i en krig, men vi er ikke langt derfra, siger Erdogan.

Optrapningen begyndte, da en syrisk mortergranat for nogle dage siden ramte et hus i den tyrkiske grænseby Akcacle og dræbte en kvinde og fire børn, hvilket medførte en omgående tyrkisk reaktioin i form af artilleribeskydning af Syrien og drab af flere syriske soldater. Det tyrkiske parlament har givet grønt lys for en tyrkisk militæroperation i Syrien, hvis den syriske skydning over den tyrkiske grænse fortsætter.

Nu har der været en ny sådan beskydning, mod et område nær den tyrkiske landsby Asagipulluyaz, efterfulgt af en hurtig tyrkisk artilleri-reaktion mod syrisk område.

Ude i verden følger man nært denne eskalering, der frygtes at ville brede sig og blive til en regional konflikt

Buffer

Syrien menes nu at være gået ind for at holde dets styrker 10 km fra grænsen, hvilket i realiteten betyder oprettelse af en bufferzone. Dette er imidlertid ikke blevet bekræftet, hverken af Syrien eller Tyrkiet.

NATO følger “nøje og med stor bekymrig” situationen ved den syrisk-tyrkiske grænse, siger en talsmand for organisationen.

Israel

En forværret tilstand fornemmes nu også ved den syrisk-israelske grænse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forsvarsminister Ehud Barak har besøgt Golan-højderne og været så nær grænsen, at han kunne høre lyden af granatskud på den anden side.
– Opløsningen er ikke abstrakt, den er virkelig, sagde han. Der er bekymring for, at det syriske styres sammenbrud vil kunne føre til en borgerkrig i Libanon.

Israelske ledere er i stigende grad foruroligede over, at Syriens lager af kemiske og biologiske våben falder i hændene på outsider-grupper, at et stort antal syriske flygtninge vil dukke op ved grænsen til Israel, og at Golan vil blive forvandlet til et lovløst område, hvor terroristelementer vil operere.

40 år

– I 40 år har Syrien oprettet et våbenlager af sennepsgas, sarin og cyanid, siger amerikanske sagkyndige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu frygtes det, at Assad allerede har taget nogle af disse våben ud af lagerrummene, formentlig for at forhindre, at de kommer i oprørernes hænder, mener formanden for Tel Aviv Universitets afdeling for Mellemøst-studier, Eyal Zisser

– Præsident Bashar Assad har hidtil holdt grænsen i ro, men nu kan det blive ligesom i Sinai, med kaos og terror, siger Zisser.

Ilan Mizrahi, tidligere leder af Israels nationale sikkerhedråd og vicechef for Mossad-efterretningsorganisationen, siger:

– Det er ikke blot et israelsk anliggende. Hvis El-Qaeda eller andre radikale tager kontrol med ikke -konventionelle våben, vil de kune dukke op hvorsomhelst på jorden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den øverstkommanderende over det israelske militærs efterretningstjeneste, generalmajor Aviv Kochavi, har netop besøgt Golan-højderne og siger, at kamphandlinger mellem den syriske hær og oprørerne ikke længere foregår langt fra grænsen, men nu finder sted blot få kilometer borte.

– Mindskningen af det syriske regimes kontrol og den stigende infiltration af “jihadist”-elementer har skabt en ny trussel, som militæret og den militære efterretningsorganisation nu forbereder sig på, siger Kochavi.