Israel nedskyder mystisk drone – nok på vej til atomanlægget i Dimona

Israelske F-16 jetfly har igår nedskudt en mystisk drone, formentlig på vej til at fotografere det israelske atomanlæg i Dimona i Negev-ørkenen.
Det israelske luftvåben afviser at kommentere, hvorfra det ubemandede luftfartøj (på engelsk: UAV) kom, men flere faktorer peger i retning af Iran eller Hizbollah-organisationen i Libanon.

For ti dage siden fremviste Teheran en ny langtrækkende drone, om hvilken det oplystes, at den kunne nå Israel og udføre recognoscerings- eller bombetogter.

Dronen, med betegnelsen “Shahed-19”, blev vist af Irans Revolutionære Vagtkorps i slutningen af september. Den menes at have en rækkevidde af 2.000 km og er et led i Irans forsøg på at finde et svar på Israels flåde af “Heron”-droner. Iran har en militærbase i det sydlige Libanon, som har prøvet at infiltrere israelsk luftrum med dets egne droner i flere år.

I forrige måned sagde Hizbollahs leder, sheik Hassan Nasrallah, at hans organisation kunne bombe atomreaktoren i Dimona. Hertil kommer, at “New York Times” har skrevet, at det amerikanske forsvarsministerium har antydet, at Iran har simuleret bombetogter mod Dimona og Haifa.

I lyset af dette menes det, at Hizbollah tester den nyeste drone-teknologi for at se, hvor langt det kan nå ind over israelsk luftrum og afprøve Israels reaktion.

Israels luftvåben betegner gårsdagens episode som en af de mest åbenbare krænkelser af israelsk luftrum i årevis. Efter nedskydningen indsamlede sprængstofeksperter fra lufvåbnet dele af dronen og bragte disse til militære laboratorier for videre analyse. Dronens mest sandsynlige start har været fra Libanon, med et togt over Middelhavet, indtil den blev dirigeret mod Gaza-striben og Israel. Den var i israelsk luftrum i en halv time, indtil den blev beordret nedskudt over et åbent område.

Andre ruter er også mulige. Det israelske militær undersøger nu dette nærmere.

– I den næste krig vil syriske og iranske droner blive sendt på “selvmords”-missioner, siger en højtstående israelsk flyveofficer til Israels største blad, “Yediot Aharonot”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Amerikansk?

Iran og Hizbollah har endnu ikke reageret officielt på nedskydningen af dronen, men i et interview med med iransk TV siger den libanesiske general (af reserven) Hisham Jaber, at dronen var amerikansk.

– Ingen ved, hvor dronen kom fra, siger han. Palæstinenserne er ikke i besiddelse af et så sofistikeret luftfartøj, Måske den kom fra Sinai eller Egypten – men jeg foretrækker ideen om, at eftersom den kom fra havet, kan den være startet fra et amerikansk hangarskib og blev skudt ned ved et uheld. Dronen lettede måske fra en af de amerikanske baser i Saudi-Arabien.

– Hvis Israel forbliver tavs efter undersøgelsen og vil droppe sagen, indebærer det, at den kom fra en “venligsindet side”, og at det ikke er i Israels interesse at tale om det, siger Jaber.


Artiklen fortsætter efter annoncen: