Refleksioner over en dannelsesrejse

At rejse forandrer os! Derfor er det vigtigt, at vi nogle gange bryder ud af vores comfort zone og udfordrer os selv. Ved at gøre det risikerer vi, at vores perspektiv på livet og os selv ændrer sig – og hvor er det fantastisk!For mig bød sommeren på et sådant eventyr. Væk fra min trygge tilværelse i andedammen og af sted på sommerteam til Honduras og Guatemala i det sprudlende og eksotiske Mellemamerika.
Mødet med disse lande udfordrede en leverpostejsdansker som mig og bød på en bølge af nye sanseindtryk, som en pulserende og temperamentsfuld trafik, morgenmad bestående af varm bønnemos og tortillas (i stedet for mine elskede havregryn med mælk) og ikke mindst fattige mennesker, der trods af deres få midler mødte mig med et åbent sind og et stort smil på læben.

En oplevelse, der virkelig blev en øjenåbner, var et besøg på et honduransk hospital. Jeg skulle, sammen med en lille gruppe danskere gå rundt på det travle hospital og dele tøj og bleer ud til de nybagte mødre, som ellers kun havde et slidt lagen at svøbe deres baby i.
På en af gangene opstod pludselig en hektisk stemning, da pårørende med bedende øjne prøvede at få fat i nogle af de ting, vi havde med. Alle tænkte selvfølgelig på deres egen families overlevelse. Midt i dette postyr blev det hurtigt svært at overskue, hvem der allerede havde fået en pakke! Til sidst måtte vi presse os ind i en elevator for at komme fri af menneskemængden. På vejen ud af hospitalet kunne jeg se patienter, der lige var blevet opereret og derefter efterladt på senge på gangen. Menneskene på dette hospital havde helt andre vilkår, end de ville have haft på et dansk hospital.

Før min rejse tog jeg det for givet, at alle danskere har adgang til god og gratis behandling på hospitalet. Efter min rejse står jeg tilbage med en ny indsigt og taknemmelighed over, hvor mange privilegier jeg er blevet givet. Samtidig er jeg også blevet mindet om det ansvar, vi danskere har for at forvalte disse gaver med omtanke.

Af Ingrid Nohns
Deltager på Impact Summer team