Sudansk våbenfabrik bombet – pilen peger mod Israel

Israel har ikke reageret på Sudans beskyldning om, at israelske fly nær hovedstaden Khartoum har bombet en fabrik, der fremstiller våben til brug for den ekstremistiske Hamas-organisation i Gaza-striben.
Meget tyder imidlertid på, at fingeren rettes mod Israel for angrebet, idet det minder om tilsvarende israelske lufttogter mod Osirak-atomanlægget i Irak i 1981 og mod et tilsvarende anlæg i Syrien for nogle år siden. Man kommer uvilkårligt også til at tænke på en anden israelsk fly-bravada, da israelske fly i 1976 tog til Entebbe i Uganda for at befri flypassagerer, der blev holdt som gidsler.

Disse mål ligger mellem 1.000-2.000 km fra Israel. Om Israel nu har gennemført et nyt bombetogt mod et fjernt mål står foreløbigt hen i det uvisse. Ingen israelsk myndighed vil udtale sig om dette.

I nogle israelske kredse antydes det, at Israels sidste angreb måske var en slags generalprøve på et forestående israelsk bombetogt mod atomanlæg i Iran.

For nogle år tilbag menes Israel at have bombet en lastbilkonvoj i Sudan med våben bestemt for Hamas i Gaza.

Det sidste flytogt siges at være udført af fire fly.

Israel har hidtil afvist at kommentere sådanne episoder og har udtalt, at det hverken indrømmer eller afviser at have været involveret.

Efter luftangrebet mod Yarmouk-våbenfabrikken, lidt syd for Khartoum – Sudans største største fabrik til fremstilling af ammunition og mindre våben – udbrød en vældig brand, som det tog flere timer at slukke. Man kunne se et vældigt krater nær to ødelagte bygninger og resterne af en raket.To personer blev dræbt og en alvorligt såret.

Sudans informationsminister, Ahmed Belal Osmand, siger, at flyene var kommet østfra.
– Vi mener, at Israel stå bag dette, siger han. Vi forbeholder os retten til at slå tilbage mod Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En analyse af raketstumper viser Israels involvering.
Israels forsvarsminister, Ehud Barak, har afvist at fremsætte en kommentar.
– Jeg har ikke noget at sige om denne sag, udtalte han i et TV-interview.

En israelsk kilde siger:
– Sudan er et vigtigt sted for Al Qaida-terrorister og som transitland for våbensmuglere og omstrejfende arbejdere.