Tusindvis af børn vokser op i flygtningelejre

I 2011 gav danskerne 111 millioner til de sultende på Afrikas Horn. Nu fokuserer Folke-kirkens Nødhjælp på bl.a. flygtningelejrene i Darfur, hvor 1,7 millioner bor på snart 10. år.200 lokale var med til at renovere en traditionel vandbrønd i det sydlige Etiopien, fortæller Folkekirkens Nødhjælp.

I flygtningelejrene i Darfur har 1,7 millioner mennesker nu boet i næsten 10 år. De er totalt afhængige af nødhjælp og hvert fjerde barn er underernæret, siger Folkekirkens Nødhjælp. Fotos: Christer Lænkholm.

Brønden er et af flere eksempler på, hvordan den danske nødhjælp fra sidste efterår bliver brugt til forebyggelse af nye tørke- og sultkatastrofer på Afrikas Horn. I alt har de indsamlede 111 millioner kroner hjulpet 800.000 mennesker i Somalia, Kenya og Etiopien.
Nogle hyrdefamilier har fået nye geder, og generelt har man satset på at sikre folk bedre adgang til vand samt opbevare det til tider meget sparsomme regnvand.
Her har de lokale været inddraget som arbejdskraft i projekterne. De har fx. fået løn for at grave vandhuller, og de har brug for pengene til bl.a. indkøb af såsæd og skolegang for børnene.

Katastrofen i Darfur

For få år siden havde ofrene for etnisk forfølgelse i Darfur verdenssamfundets opmærksomhed. Men i dag er de næsten glemt. 1,7 millioner mennesker lever på snart tiende år i fire store flygtningelejre, fortæller Folkekirkens Nødhjælps rådgiver Christer Lænkholm.
De mange fordrevne har ikke udsigt til at kunne vende tilbage til deres hjem og marker, så de er totalt afhængige af nødhjælp. Den helt basale nødhjælp er at sikre folk adgang til vand, sundhed og skolegang for børnene.
Mange har bygget simple huse i traditionel stil, men de bor stuvet sammen med 30-40.000 andre på et meget lille område.

Spærret inde i lejrene

Flygtningene er ikke i stand til at forlade lejrene, fordi de er blevet gidsler i en kompliceret konfliktsitaution: Dels konflikten mellem forskellige militser, dels mellem etniske grupper af henholdsvis arabere og afrikanere
Hvis flygningene bevæger sig udenfor lejrene for at samle brænde eller hente vand, risikerer de at blive overfaldet, myrdet eller voldtaget.
Det er flygtningenes største ønske at kunne vende hjem, men det kræver, at de mange militser først bliver afvæbnet.

Underernæring

Mindst 25 procent af børnene i flygtningelejrene er underernærede. Det skyldes blandt andet, at mange internationale nødhjælpsorganisationer er blevet tvunget til at forlade området, forklarer Christer Lænkholm.