Frankrig var vendepunktet ved Palæstina-afstemningen i FN

Det er dagen derpå, og der er en trykket stemning i Israel efter afstemningen i FN’s generalforsamling, hvor det lykkedes den palæstinensiske delegation at blive opgraderet til en ikke-medlems observatørstatus.Det var en skelsættende afstemning, da 138 stater valgte at støtte resolutionen om ændringen, mens blot ni lande stemte imod og 41 afholdt sig fra stemme.

Der var symbolik omkring selve datoen. Palæstinenserne havde valgt at bringe deres sag for verdensorganisdationen på selve 65-årsdagen for FN-afstemningen om delingen af mandatområdet Palæstina, hvilket jøderne accepterede og araberne afviste.

Der var dengang en euforisk stemning hos den jødiske befolkning i landet. Afstemningen igår udløste også en euforisk stemning – hos araberne, der fejrede resultatet i de palæstinensiske områder med fyrværkeri og glædesdemonstrationer.

Det var en svær dag for Israel, der fandt sig mere isoleret end måske nogensinde og kunne tælle dets venner på blot to hænder: USA, Den tjekkiske republik, Canada, Panama og Stillehavs ø-nationerne Marshall-øerne, Micronesien, Nauru og Palau.

“Vi tabte Europa”

Først nogle timer inden afstemningen blev det klart for Israel, hvor det bar hen, da der indløb rapporter til Jerusalem fra israelske ambassader i Europa om, hvilke lande, der havde ændret synspunkt i sidste øjeblik og havde besluttet at støtte palæstinenserne. Bortset fra USA, Canada og Den tjekkiske Republik havde Israel mistet al vestlig støtte.
– Vi tabte Europa, siger en højtstående kilde i det israelske udenrigsministerium.

Udhulingen af støtten til Israel og skiftet til palæstinenserne begyndte for nogle dage siden i Frankrig. Præsident Francois Hollandes ord på en pressekonference i Paris sammen med statsmininister Binyamin Netanyahu, hvor han gav udtryk for tvivl om det palæstinensiske træk i FN – disse ord forsvandt, som om han ikke havde udtalt dem.

Til trods for tidligere udtalelser meddelte Frankrig nu, at det i stedet for at afholde sig fra at stemme, ville stemme for at anerkende Palæstina som en ikke-medlems stat – en observatørstat, uden fuldt medlemsskab i FN.


Artiklen fortsætter efter annoncen:16 medlemmer af EU fremsatte derefter en udtalelse om, at de i stedet for at afholde sig fra at stemme, ville give deres støtte til palæstinenserne: Spanien, Portugal, Luxembourg, Danmark, Cypern, Malta, Irland, Finland, Østrig, Slovenien, Italien, Belgien, Sverige, Grækenland og Tyskland. De sluttede alle op bag Frankrig.

Norge og Svejts, der ikke er medlemmer af EU, meddelte så deres støtte til palæstinensernes anmodning. England, som havde lovet at afholde sig fra at stemme, ændrede mening og meddelte Israel, at det ville gå ind for palæstinensernes sag.

Den største skuffelse for Israel var, at Tyskland, som havde tilsagt ikke at ville stemme, gav deres stemme til palæstinenserene. Den tyske kolbøtte nærmest chokerede Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En fremtrædende tysk embedsmand siger, at Israel ikke har taget de nødvendige skridt til fremme af fredsprocessen, heriblandt at gøre en gestus om bosættelserne.
– Ændringen i den engelske politik fik Tyskland til at følge efter, fordi det ikke ville være isoleret inden for EU, siger denne kilde. Resolutionen der anerkender en palæstinensisk stat, er positiv i den forstand, at den støtter en to-stats løsning og Israels ret til at eksistere.

“Ingen chance for fred”

En meningsmåling i Israel, foretaget mellem den 21. og 26. november, viser, at 51 procent af israelerne ikke tror, at Israel vil opnå en fredsaftale med palæstinenserne, mens 40 procent mener, at fred er uundgåelig og vil blive opnået i løbet af fem år.
Lederen af Meretz-partiet, Zahava Gal-On, hilser FN- resolutionen velkommen og siger, at “det internationale samfund har givet Netanyahu en øretæve”, og at “det er på tide, at Israel bliver en fredspartner”.

Ifølge Gal-On er FN-resolutionen “en enestående lejlighed til at genoptage drøftelserne med palæstinenserne”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: