Palæstinenserne vandt dysten med Israel i FN

Palæstinenserne vandt dysten med Israel i FNs generalforsamling, da det med 138 stemmer mod 9 blev vedtaget at ophøje den palæstinensiske delegation til et ikke-medlems observatørstatus. 41 lande afholdt sig fra at stemme.Afstemningen var historisk. Det var ventet, at palæstinenserne ville vinde stort. I mange år har de kæmpet for at opnå en egen stat. De havde som modstandere først og fremmest USA og Israel, der frygtede, at en palæstinensisk stat nok ville indvarsle et dødsstød for den 64-årige jødiske stat.

I sidste øjeblik prøvede Israel at overbevise en række lande om at modsætte sig den palæstinensiske anmodning ved at afstå fra at stemme eller ved at fremsatte en udtalelse, der ville udvande betydningen af deres ja-stemme.

Men skriften var klar på væggen. Palæstinenserne kunne triumfere over, at deres drøm var ved at gå i opfyldelse, mens isralerne græmmedes og følte sig endnu mere isolerede i verden.

USA frygter at den ophøjede status for palæstinensere vil gøre det vanskeligere at genstarte de fastfrosne israelsk-palæstinensiske fredforhandlinger. Den amerikanske viceudenrigsminister William Burns og USA”s Mellemøst-udsending David Hale har i New York mødtes med præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, i et sidste forsøg på at overtale ham til at afstå fra at fremsætte forslaget, men det var forgæves.

Ifølge en diplomatisk kilde var en udtalelse af Abbas om en genstartning af forhandlingerne med Israel efter afstemningen “blot blevet fremsat for at vinde europæernes stemmer”.
Israelske diplomater har set, at deres håb svandt om at opbygge en blok af 40-50 lande, som enten ville afstå fra at stemme eller stemme imod resolutionen. Deres håb blev udslettet, da Frankrig for nogle dage siden udtalte, at det ville stemme for palæstinensernes sag. Frankrigs beslutning fik mange lande til at følge efter.

Reaktion

En israelsk talsmand siger, at “minuttet efter vedtagelse af resolutionen, vil Israel være parat med en reaktion”.
– Vi opfatter dette som en krænkelse af tidligere aftaler og vil svare på en måde, der er proportionel med det palæstinensiske træk, siger talsmanden.

Blandt Israels svar vil kunne være en øjeblikkelig ophævelse af Oslo-aftalerne, annektering af store bosætterblokke på Vestbred-området og stramning af de økonomiske forbindelser med palæstinenserne omfattende PA’s gæld til Israel på 800 millioner shekler (200 mio. dollars) for levering af elektricitet.

Jerusalems nuværende stilling er, at det vil vente og se, hvilke handlinger Abbas vil foretage, før det implementerer drastiske skridt. Hvis Abbas for eksempel skulle beslutte at prøve at få israelere anklaget for krigsforbrydelser ved en international domstol, vil dette kunne medføre en barskere israelsk reaktion.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahus talsmand, Mark Regev, betegner det, der er sket i FN, som “politisk teater, der ikke vil ændre noget”.
– Forhandlingerr er den eneste farbare vej til fredelig forsoning og en palæstinensisk statsdannelse. siger han.