Amerikansk vrede over Israels plan om 3.000 nye boliger på Vestbredden

Israels plan om at bygge 3000 lejligheder i bosættelser på Vestbred-området og i Øst-Jerusalem som reaktion på den ophøjede stilling for palestinserne i FN, pådrog sig omgående USA’s vrede.USA, som ellers støtter Israel i tykt og tyndt, har fordømt den israelske beslutning og udtalt, at det vil gøre det vanskeligere at genoptage fredsforhandlinger.

– Vi mener, at sådanne handlinger vil virke helt modsat og vanskeliggøre en tilbagevenden til direkte drøftelser eller opnå en to-stats løsning, siger Tommy Vietor, talsmand USA’s Nationale Sikkerhedsråd. Direkte forhandlinger er vores mål, og vi opmuntrer alle parter til at tage skridt til
At opnå dette..

Tidligere havde USA’s FN-ambassadør, Susan Rice, udtalt, at resolutionen der anerkender Palestina som en observatørstat, ikke “opretter Palestina som en stat”.

– De storslåede udtalelser vil snart falme, sagde hun. Det palestinensiske folk vil vågne op og opdage, at kun lidt i deres tilværelse er ændret, bortset fra at udsigterne til en varig fred fortoner sig. Den eneste vej til at opnå en to-stats løsning er ved direkte forhandlinger. Der er simpelthen ingen genveje. Længe efter at stemmerne er blevet afgivet, er det palestinenserne og israelerne som må tale til hinanden – og lytte til hinanden – og finde en måde til at leve side om side i det land, de er fælles om.

I Washington har udenrigsministeriets talskvinde, Victoria Nuland, kritiseret den israelske
beslutning om øget bosættelsesbyggeri.

– Sådanne beslutninger har den stik modsatte virkning, siger hun.

Israel er nu mere isoleret i verden end nogensinde – sammen med USA, Canada og Mikronesien, skriver Shimon Shiffer i “Yediot Aharonot”. Alt hvad der er tilbage af den truende skematisk tegning, Netenyahu viste under sin tale i FN, er – “spin”.

FN-afstemningen var et større diplomatisk kup for palestinenserne, men et sviende slag i ansigtet på Israel, skriver den israelske avis, Yediot Aharonot.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Meningsløs

I en udtalelse som reaktion på afstemningen siger det israelske statsministerium, at “det er en meningsløs afgørelse, som ikke vil ændre noget på jorden., og at statsminister Binyamin Netanyahu har gjort det klart, at der ikke vil blive en palestinensisk stat uden en ordning, som garanterer sikkerhed for alle israelere”.

– Netanyahu vil ikke tillade en iransk terrorist-enhed at blive oprettet i Judæa og Samaria udover dem i Gaza-området og i Libanon – vejen til fred er ved direkte forhandlinger uden forhåndsbetingelser og ikke ved ensidige FN-beslutninger, hedder det i udtalelsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Knapt 24 timer

Israels vedtagelse af øget bosættelsesbyggeri blev meddelt knapt 24 timer FN-afstemningen.

– Fortsat byggeri sker i overensstemmelse med Israels strategiske interesser, og der overvejes nu yderligere reaktioner som svar på Den palestinensiske Myndigheds (PA’s) ensidige tiltag, siger en fremtrædende israelsk diplomatisk kilde.

Lederen af det israelske arbejderparti, Shelly Yachimovich, siger, at FN-afstemningen er en ensidig beslutning, der underminerer forhandlinger.

Israels tidligere forhandlingschef med palestinenserne, fhv. udenrigsminister Tzipi Livni, siger advarende:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Beslutningen om at bygge tusinder af boligenheder som straf for palestinenserne, straffer blot Israel og isolerer det yderligere, siger hun.

En talsmand for den israelske “Fred Nu”-bevægelse Hagit Ofran, siger:

– I stedet for at straffe palestinenserne, straffer denne regering Israel ved at gøre det sværere at opnå fred – den viser, at Israel ikke ønsker fred, og det er meget farligt, siger han..

Anklage

Palestinensernes opnåelse i FN af status som observatørland vil kunne få dem til at stræbe efter en mulig anklage af Israel for krigsforbrydelser ved Den internationale Kriminaldomstol over bosætterbyggeri på land. vundet i krig..

Mustafa Barghouti, en palestinensisk politiker der er medlem af den palestinensiske “Day After”-komite, siger, at “det okkuperede Palestina sandsynligvi vil henvend sig til Haag i fremtidenl

Den palestinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, siger, at den palestinensiske ledelse undersøger forskellige andre muligheder, og han anklagr Netanyahu for at “lade hånt om
det internationale samfund og insistere på at ødelægge to-stats løsningen”.

Palestinensernes udsending til FN, Riyad Mansour, beskylder Israel for at have udført “en øjeblikkelig provokation og at udfordre palestinenserne til at reagere”.

– Flere provokationer ville være at prøve vores beslutsomhed og vil kunne føre til ikke nærmere angivne handlinger, siger han.

Nej til USA

New York Times skriver, at FN-generalforsamlingen har sagt “nej” til amerikanerne, og “ja” til palestinenserne”.

– Afstemningen har ikke bragt palestinensere og israelere nærmere til det mål, de påstår at søge – to stater der lever side om side eller øget palestinensisk enhe

Israels svækkede situation internationalt – og hvad der har foråsaget dette – vil utvivlsomt være godt fremme i forskellige politiske partiers valgkampagne inden knessetvalget i næste måned. Netanyahu er blevet mere høgeagtig siden primærvalget for kort tid siden og er i valg-alliance med et ultra-nationalistisk, pro-bosætter parti.

Den palestinensiske leder, Mahmoud Abbas, er vendt tilbage til en heltemodtagelse efter sin succesfulde mission i FN. Han har vist, at politik er en kunst, han magter. Han var på sidelinjen i den uge, da Israel og Hamas udkæmpede deres Gaza mini-krig. Nu er han tilbage i en lederstilling.