Hilary Clinton siger farvel med ros og ris til Israel

Efter fire år som udenrigsminister træder Hillary Clinton nu tilbage, og hun har under et afskedsparty i New York til hendes ære givet ros og ris til Israel.Ved denne sammenkomst talte hun om sine diplomatiske erfaringer og særligt om sit forhold til Israel.

Hun talte med hengivenhed om Israel og sagde, at forsvare Israel var ikke blot et politisk anliggende, men også et personligt.

– Jeg mindes mit første besøg i Israel, sammen med Bill for mange år siden, kort efter at vores datter blev født, sagde hun. Og jeg har set de store mesterværker – ørkenens blomstring og start-up
bedrifterne springe frem. Jeg har holdt hånd med ofre for terrorisme i deres hospitalsværelse, besøgt udbombede pizzarier i Jerusalem og vandret langs grænselinjer. Jeg ved med hele mit hjerte, hvor vigtigt det er at vores forhold styrkes.

Kaffe i Tel Aviv

Hun fortsatte:

– Når jeg nu forbereder mig på at udskifte min stilling som udenrigsminister med lidt mere hvile og afslapning, ser jeg frem til at vende tilbage til Israel som privatperson med et almindeligt fly og vandre ad gaderne i Den gamle By, sidde og have kaffe i Tel Aviv og besøge de mange israelere og palestinensere, jeg er kommet til at kende.

Clinton mindedes, hvordan den afd. palestinensiske præsident Yasse Arafat afviste daværende statsminister Ehud Baraks fredsforslag i Camp David, og hvordan Arafat år senere – efter at hendes mand, Bill Clinton, ikke længere var præsident – anmodede om at acceptere fredsforslaget.. “Fantastisk”, sagde Bill, “hvorfor ringer du ikke til Det hvide Hus og fortæller
dem dette”.

Efter hendes mening ville en palestinensisk stat allerede være opnået, hvis Yitzhak Rabin ikke var blevet myrdet.

– Jeg tror, at det israelske folk ville have haft tiltro til ham om at træffe de vanskelige beslutninger, som var nødvendige, sagde hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dadel

Clinton var imidlertid også kritisk over for israelsk diplomati. Hun sagde, at intet vil sikre Israels fremtid mere end fred, og at Israel uden fred vil blive tvunget til at et stadigt stærkere forsvar mod stadigt farligere raketter.

– Uden fred må israelerne en dag være nødt til at vælge mellem at bevare deres demokrati og forblive et jødisk hjemland, sagde hun. Et militært stærkt Israel er altid essentielt, men intet forsvar er perfakt. I det lange løb vil intet andet sikre Israel som en jødisk, demokratisk stat end en omfattende fred.

FN afstemningen

Om FN-afstemningen, der opgraderede palestinensernes status, sagde hun, at den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas, havde “taget et skridt i fejl retning”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– USA modsatte sig resolutionen, sagde hun. Vi afventer, at Den palestinensiske Myndighed (PA)
vil tilbyde et mere uimodståeligt alternativ til raketter og modstand..

Hun opfordrede Israel til at fremme fredsprocessen og komme nærmere til en to-stats-løsning..
Hun kritiserede stærkt Israels beslutning om at bygge 3000 boliger på Vestbred-området og i Øst-Jerusalem og sagde, at sådanne handlinger er et tilbageslag for fred..

Clinton understregede, at Israel må hjælpe de, der er forpligtet til fred – og henviste hermed til Abbas og statsminister Salam Fayyad, som hun priste for deres præstationer med at ændre institutionerne i PA og samarbejde med Israel om sikkerhed.

– Det der truer Israel, truer Amerika, sagde hun. Det der styrker Israel, styrker os.


Artiklen fortsætter efter annoncen: