England og Frankrig overvejer at hjemkalde ambassadører fra Israel

England og Frankrig ventes at ville gå til handling – omfattende et så ekstraordinært skridt som at hjemkalde deres ambassadører fra Israel – som protest mod den israelske plan om at bygge 3000 boliger i bosættelser på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.
Den israelske plan om boligbyggeri blev meddelt få timer efter, at palæstinenserne i FN’s generalforsamling fik et overvældende flertal for at opgradere deres stilling i verdensorganisationen til ikke-medlems observatørstatus.
– Denne gang vil det ikke blot blive en fordømmelse – der vil blive reel handling mod Israel, siger en fremtrædende europæisk diplomat.

Statsminister Binyamin Netanyahus plan om øget byggeri i den såkaldte “E-1”-zone og at opføre 3000 boliger i bosætterblokke øst for Jerusalem synes at have chokeret engelske og franske ledere. De er vrede ikke blot over det planlagte byggeri i “E-1”-zonen, men også over, hvad de betegner som israelsk utaknemmelighed over deres støtte til Israel under den nylige Gaza-minikrig med Hamas.

Hvis Israel ikke har kontrol over “E-1”, vil palæstinensisk byggeri kunne afskære indbyggere i den store bosætterby Ma’aleh Adumim (40.000 indbyggere) fra Jerusalem og underminere israelsk adgang til Jerusalem-Jeriko vejen, der er af strategisk betydning for transport af tropper og militært udstyr fra Jerusalem øst- og nord-på via Jordandalen.

Ifølge den omtalte kilde vil det engelsk-franske skridt være så ekstremt, at de to lande måske ikke vil tage det lige nu, men afvente flere mulige israelske handlinger mod palæstinenserene.

Flere israelske tiltag

En talsmand for det israelske statsministerium siger, at Israel planlægger flere tiltag mod Den palæstinensiske Myndighed (PA).
– Palæstinenserne vil snart indse, at de gjorde en fejl ved at tage ensidige skridt, som brød aftaler med Israel, siger talsmanden.

Netanyahu og finansminister Yuval Steinitz har besluttet at konfiskere det skattebeløb, som Israel har opkrævet for PA i november – ialt 460 millioner shekler (ca. 120 mio. dollars) – og bruge denne sum til at betale af på PA’s gæld til det israelske elektricitetsselskab.

England og Frankrig menes at have informeret USA og nogle europæiske lande om, hvad de påtænker at gøre.
Flere palæstinensiske ledere siger, at de ikke vil give afkald på muligheden af at sluter sig til Den intertionale Kriminaldomstol og stræbe efter krav mod Israel. Mange palæstinensere forventer, at deres ledere nu skal gå til juridisk handling mod bosætterbyggeri.