Danmark og Sverige protesterer over for Israels bosættelsesbyggeri

Danmark og Sverige var blandt de lande, der indkaldte israelske ambassadører i deres hovedstæder til en samtale i udenrigsministeriet for at protestere mod Israels beslutning om at opføre 3000 boliger i bosættelser på Vestbred-området og i Øst-Jerusalem.
Andre lande, der indkaldte israelske ambasadører til et protestmøde, var Frankrig, Spanien og England. I flere europæiske lande – heriblandt Tyskland og Rusland – gøres der også indsigelse mod det israelske skridt, ledsaget af en opfordring til Jerusalem om at annullere denne plan.

Men Israel vil ikke vige fra dets kurs, og i regeringskredse benægtes det, at denne politik isolerer Israel yderligere i verdens opfattelse.

Statsminister Binyamin Netanyahu har modsat sig det internationale pres om at omstøde beslutningen om øget bosætterbyggeri – som reaktion på FN-vedtagelsen af en forbedret status for palæstinenerne – ved at fremsætte en udtalelse om at fortsætte dette byggeri.

I udtalelsen hedder det, at “Israel vil forsvare dets livsvigtige interesser også konfronteret med et internationalt pres”, og at “Israel ikke agter at sidde på hænderne i lyset af palæstinensernes ensidige skridt i FN”.
Udover det øgede bosættelsesbyggeri og planen om at fortsætte byggearbejdet i den såkaldte “E-1”-zone omfatter de israelske modforanstaltninger en opkrævning af 460 millioner shekler
(ca. 120 mio. dollars) i skat og dette beløbs anvendelse på at betale af på den palæstinensiske gæld til det israelske elektricitetesselskab.

Israel har antydet, at flere sådanne tiltag er i vente.

Yderligere 1700 boliger

Den israelske morgenavis “Ha’aretz” skriver, at Israel påtænker at bygge yderligere 1700 boliger i jødiske bykvarterer i Øst-Jerusalem.

Bladet skriver, at “de israelske straffeforanstaltninger, der har medført en seriøs krise mellem Israel på den ene side og USA og EU på den anden, skader Israel mindst lige så meget som de skader palæstinenserne”.
– En konfiskation af Den palæstinensiske Myndigheds ( PA’s) skattepenge indebærer, at der ikke bliver betalt løn til PA’s sikkerhedsstyrker. Og dette vil ikke fremme deres motivering til at samarbejde med det israelske militær og israelske sikkerhedsstyrker for at standse terroristangreb.

Videre skriver avisen:.
– Præsident Barack Obama har også skærpet tonen over for Israel og siger, at Israels bosætterplaner skader bestræbelserne på at skabe en fredsordning med palæstinenserne og er i konflikt med amerikansk politik.


Artiklen fortsætter efter annoncen:” Tal til Hamas”

En af Israels store forfattere, A.B. Yehoshua, skriver i “Ha’aretz”, at det er på tide, at Israel taler med Hamas, “for lige som PLO blev omdannet til Den palæstinensiske Myndighed, er tiden inde til at behandle Hamas ikke som en terrororganisation, men som en regering”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: