Jobsamtalen der ikke gik som planlagt

”Der er pinlig stilhed. Manden kan intet engelsk udover at sige sit navn og alder.” Jeg arbejder på to skoler i Bangladesh, hvor vi underviser lærerne samt eleverne. Den ene af skolerne, Pirganj, skulle ansætte en ny lærer, og vi var blevet inviteret med til jobsamtalerne.
To kandidater var mødt op til samtale. Begge var nydeligt klædte, velsoignerede og hilste på os med et stort smil. Desværre gik resten ikke, som de eller vi havde regnet med. En vigtig detalje for historien er, at stillingen, som de havde søgt, var matematiklærer på en English Medium School. Det vil sige, at undervisningen foregår på engelsk for at forbedre de unges fremtidsmuligheder.
Den første af mændene træder ind i rummet. Han præsenterer sig selv på engelsk, dernæst begynder han at snakke på bengalsk. Nagen, manden der har ansvaret for skolerne, siger tilbage på bengalsk, at han skal snakke engelsk. Der er pinlig stilhed. Manden kan intet engelsk ud over at sige sit navn og sin alder. Han kigger på os, vi kigger på ham, og Nagen ved ikke rigtigt, hvad han skal gøre ved situationen. Efter at have udvekslet blikke og små smil rejser ansøgeren sig op og skynder sig ud ad døren.

Den anden mand træder forsigtigt ind, mens han kigger tilbage efter den tidligere kandidat. Her prøver vi en anden åbningsstrategi. Vi giver ham et simpelt matematikstykke for at få ro på nerverne, så vi forhåbentlig kan få lidt engelsk ud af ham. Han får et papir, hvor der står 24 minus 18, hvorefter han svarer minus seks.
Vi kigger undrende på hinanden og spørger ham om svaret nu virkelig er minus seks, og manden siger: ”Yes, minus six, bangla style”.
Begge lærer får da point for deres optimisme, men hvis nogle skulle være interesseret, så er stillingen stadigvæk ledig. Dette giver dog et godt indblik i, hvordan niveauet i Bangladesh er, og hvorfor det er vigtigt, at de dygtige lærere på skolerne skal udfordres til at blive dygtigere og dygtigere. Forhåbentlig sker dette igennem vores undervisning.

Af Silas Holm Lauritsen
Udsendt som voluntør af Impact