Pagten bliver eksporteret

I år kan franskmænd og tyskere i tiden op til jul se DR-julekalenderen Pagten fra 2009. Dermed kommer de også til at lære om den danske salmedigter Grundtvig.Tv-seerne i Tyskland og Frankrig vil i tiden op til jul i år stifte bekendtskab med blandt andre Grundtvig, den 12-årige skoledreng Malte fra Thyregod og isheksen Iselin.

DRs familiejulekalender ’Pagten’ fra 2009 handler om mobning, venskab og fællesskab. Det var meget vigtige begreber for Grundtvig, siger julekalenderens forfatter, Maya Ilsøe.

DR har nemlig solgt DR1’s familiejulekalender ’Pagten’ fra 2009, til den fransk-tyske kulturkanal Arte, der vil vise to episoder hver lørdag og søndag fra den 24. november. Juleaftensdag får seerne hele fire afsnit at slutte af på.

Grundtvig kom med

Oprindelig var det ikke meningen, at Grundtvig, hans tanker og hans salmer skulle med i julekalenderen.
Men historien om mobbeofferet Malte og nissepigen Lyda mindede alligevel manuskriptforfatter Maya Ilsøe om Grundtvig og hans tanker om fællesskab, identitet og det levende ord.
Derfor kom handlingen til at foregå i Thyregod i Midtjylland. Grundtvig blev nemlig som kun ni-årig sendt til Thyregod for at blive forberedt til latinskolen.
Handlingen går ud på, at Grundtvig i sin tid indgik en pagt med en nissepige. I nutiden skal 12-årige Malte og den jævnaldrende nissepige Lyda finde frem til pagten. Lyda er en kombination af et menneske og en nisse, og derfor er hun pigen, der må finde frem til ’Pagten’, hvis skjulested er beskyttet af tre magiske prøver.

Flere eksportsucceser

– Normalt er DRs julekalendere svære at sælge, fordi det stort set kun er i Norden, at der er tradition for at tælle ned til jul med tv-kalenderprogrammer.
Ikke desto mindre er vi med ’Pagten’ ved at få lidt af et gennembrud med at sælge dem. ’Pagten’ er i forvejen også blevet afsat til blandt andre Argentina, Estland, Island, Sverige og Norge,” siger chefen for DR Internationalt Salg, Helene Aurø.
Den franske kanal Arte har købt serien i forlængelse af, at kanalen blandt andet har vist DRs dramaserie ’Borgen’.

Grundtvig og mobning

Maya Ilsøe studerede Ebbe Kløvedal Reichs gennemgang af Grundtvig og fik den norske præst og Grundtvig-ekspert Synnøve Sakura fløjet til Danmark flere gange for at forstå salmedigterens tanker.
Desuden har hun under skriveprocessen indhentet information fra skolelærere, mobbekonsulenter og skolepsykologer.
Pagten er instrueret af Jesper W. Nielsen og produceret af Katrine Vogelsang.
Bodil