Jødiske vælgeres indflydelse på præsidentvalget i USA

Amerikanske jøder, der blot udgør 2 procent af USA’s befolkning, har stor indflydelse ved valghandlinger i USA, og dette vil også komme til udtryk ved det amerikanske præsidentvalg.
De amerikansk-jødiske vælgere stemmer traditionelt mere på demokraterne end republikanerne og ventes også at ville give Barack Obama flere stemmer end Mitt Romney.

Det er ingen hemmelighed, at præsident Obama ikke er en af statsminister Binyamin Netanyahus største tilhængere. Og Obamas tale i Cairo i 2009 skaffede ham ingen fans på den israelske højrefløj. Hertil kommer historien om hans muslimske baggrund.
Størstedelen af den amerikansk-jødiske befolkning lever i staten New York, hvor de udgør 8.4 procent af folketallet, men der er få andre stater hvor deres andel overstiger 1 procent.

Denne statistik rejser spørgsmålet, hvorfor den jødiske stemmeafgivning er så vigtig. Måske skyldes den, at den jødiske befolkningsgruppe har det bedre økonomisk end andre religiøse og etniske grupper

“Den jødiske Føderation i Nordamerika” fandt ved en undersøgelse i 2001, at 34 procent af jødiske husholdninger har en årlig indkomst af over 75.000 dollars sammenlignet med blot 17 procent i befolkningen i almidelighed.

Den politiske kommentator i TV-selskabet CCN, Jonathan Mann, har under et nyligt besøg i Tel Aviv sagt, at problemet er, at mange grupper i USA ikke stemmer – men amerikanske jøder gør det. De er så politisk aktive, at de har en indflydelse, mener Mann.
– Det amerikanske demokrati begunstiger ikke jøder mere end sorte og irske, siger Mann. Det hjælper at gå ud og stemme og give penge. Det har intet at gøre med religiøs og etnisk herkomst.

Della Pergola

En sagkyndig om jødiske forhold i udlandet, professor Sergio Della Pergola fra Det hebraiske Universitet i Jerusalem, mener også at det er den jødiske deltagelse i valg, der giver de jødiske vælgere indflydelse.
– Valgdeltagelsen vil nok ligge omkring 50 procent, siger han. Men hos jøder er der større deltagelse. Deres andel i valget vil nok ligge på omkring 3 procent, sammenlignet med at de udgør blot 2 procent af befolkningen.

I “swing”-staterne Ohio og Florida, mener Della Pergola, er der ingen klar jødisk preference for de to kandidater, og den jødiske stemmeafgivning vil kunne blive kritisk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Amerikanske jøder i Israel for Romney

I Israel, hvor der lever omkring 100.000 amerikanske jøder, har de allerede stemt i præsidentvalget, og det menes, at 85 af dem har givet deres stemme til Romney.

På demokraternes side i Israel siger det imidlertid, at man ikke ved, hvordan de herboende amerikanske jøder faktisk stemte, fordi der “ikke er nogen pålidelige meningsmålinger”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: