Syriske tanks i demilitariseret zone – Israel klager til FN

Den mangeårige relative ro ved den israelsk-syriske grænse blev brudt i weekeden, da tre syriske tanks kørte over grænsen ind i den demilitariserede zone på Golan-højderne – hvilket fik Israel til at indgive en klage til FN og styrke beredskabet i området.
Det menes, at kampvognene krydsede grænsen som led i krigshandlinger mellem syrisk panser og oprørere mod præsident Bashar Assads styre.

Det var den første krænkelse af den israelsk-syriske aftale i 40 år. Den frie syriske Hær (oprørerne) påstår, at den ødelagte to af de tre tanks.
De israelske tropper i området blev forstærkede og afventede, at FN-styrken på Golan skulle føre tilsyn med tilbagetrækningen af de tre syriske tanks.

Israels afdæmpede reaktion viser, at det ikke anser syrisk panser som en umiddelbar trussel mod Israel, men der er bekymring for, at voldshandlinger fra Syriens borgerkrig vil nå frem til den syrisk-israelske grænse. Episoden er den mest seriøse udvidelse af borgerkrigen til grænseområdet til dato

Den demilitarisede zone blev oprettet efter Yom Kippur-krigen i 1973, da Syrien prøvede at generobre Golan-højderne. Inden 6-dages krigen i 1967 brugte Syrien disse højtliggende områder til at beskyde israelske landsbyer, kibbutzer og landbrugsområder.

I Israel er der bekymring for, at hvis Assad falder, vil Syrien falde i hænderne på islamiske ekstremister eller bevæge sig nedad til sekterisk krigsførelse, som ville destabilisere området.

Nabolande til Syrien har oplevet episoder, der har forbindelse med konflikten i Syrien. Tyrkiet og Syrien udvekslede artilleriild for kort tid siden, og der har været skudepisoder ved grænsen til Jordan.

Den israelske militære efterretningstjeneste har fremsat en dyster forudsigelse for grænsen efter Assads fald og har konkluderet, at jihadi-grupper vil raide forladte syriske militærbaser, forsyne sig med våben og rette opmærksomheden mod den israelske grænse.