USA-valgets indflydelse på Israels Knesset-valg

Nedtællingen til USA’s præsidentvalg er ved at være slut. På tirsdag stemmer amerikanerne om, hvem de ønsker skal vinde – Barack Obama eller Mitt Romney. Og om et par måneder er det israelernes tur til at gå til afstemning om, hvem de ønsker som knessets ledere.
USA og Israel står hinanden så nær, at resultatet af præsidentvalget vil have stor indflydelse på israelsk politik fremover.

Israelerne vil snart vide, om det var klogt, at statsminister Binyamin Netanyahu satsede på Romney. Og bliver det Romney, der er en nær ven af Netanyahu fra deres studieår i i USA, vil israelske vælgere utvivlsomt stemme til højre og en ny Netanyahu-regering måske se et grønt lys for at beslutte, om Israel vil angribe Iran.
Meget står på spil ved begge skæbnevalg.

I månedsvis har Netanyahu holdt Israel – og verden – hen med at antyde, at et israelsk angreb på iranske atomanlæg måske vil finde sted inden det amerikanske præsidentvalg. Men den mulighed eksisterer nu ikke længere.

Tidligere minister Yossi Beilin siger, at Israel ved, at præsident Obama vil prøve at sætte gang i den nedfrosne fredsproces, mens Romney vil gøre det modsatte. Ifølge Beilin vil det amerikanske valg sandsynligvis have større indfydelse på Israel end valget til det 19. knesset i januar.

Beilin siger, at den kendsgerning, at Obama og Romney har omtalt Israel mange gange i deres valgkampagne, viser vigtigheden af det amerikansk-jødiske samfund.
En israelsk politisk sagkyndig ved navn Dana Weiss siger som svar på et spørgsmål, om israelerne har noget at lære af valgprocessen i USA:
– Da Obama afventede sin tur til at tale, mens han lyttede til Romneys angreb, sagde jeg til mig selv: Dette er demokrati.

Det er den gængse opfattelse blandt israelske politikere, at et genvalg af Obama vil stække Netanyahus vinger, og at han vil forekomme som en, der støttede den tabende kandidat.

Klummeskriver Yosi Verter skriver i morgenavisen “Ha’aretz”:
– Israel vil i så fald befinde sig i konflikt med Obama, som hverken vil tilgive eller glemme, hvad Netanyahu prøvede at gøre mod ham. Yderligere fire år med skænderi mellem Israels statsminister og USA’s præsident vil kunne være katastrofalt for Israel. Hvis Romney – som for kort tid siden sagde, at der ikke er nogen chance for fred med palæstinenserne – bliver valgt, vil Netanyahu fornemme, at han er Israels konge.

Om udfaldet af det israelske valg forudsiges det med ret stor sikkerhed, at det vil føre til en tredje Netanyahu-regering i en enhedsliste mellem Likud og Avigdor Lieberman.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I nogle politiske kredse tales der om, at man skulle henvende sig til præsident Shimon Peres og prøve at overtale ham til at vende tilbage til politik

Bladet “Yisrael Hayom” skriver i denne forbindelse:
– Manglen på prominente ledere til venstre for Likud-partiet har fået visse folk til at tænke på at gøre en pilgrimsfærd til præsidentboligen. Man kan forstå bitterheden i deres hjerter. Men det ville være en fejltagelse at tilbyde den næsten 90-årige Peres at vende tilbage til bokseringen.