Livni tilbage i politik: ‘Jeg er en fighter’

Der sker en masse i israelsk politik og på kort tid – idag har tidligere udenrigsminister og forhenværende leder af Kadima-partiet, Tzipi Livni, meddelt, at hun vender tilbage til politik efter et halvt år på sidelinjen – og dagen efter, at forsvarsminister Ehud Barak oplyste, at han træder tilbage fra sin post og politik.
Kortene er godt blandede i det politiske spil i Israel, og kun få vover at spå om mulige partikonstellationer ved knessetvalget i januar.

Men blot det, at Livni igen er tilbage i politik,vil være en opmuntring for mange, ikke mindst de der leder efter en poltiker, der kan vælte statsminister Binyamin Netanyahu.

Det kan hverken Livni eller nogen anden. Netanyahu vil sidde endnu fastere i sadlen og komme til at danne den nye regering. Ingen har illusioner om noget andet.

Tzipi Livni sagde på en pressekonference i Tel Aviv idag, da hun meddelte sin beslutning, at hun er en fighter.
– Jeg er her for at kæmpe, sagde hun. Der er intet alternativ til statsministeren, og ingen som kan repræsentere vores synspunkter om kritiske anliggender. Jeg er her for at slås for Israel, ikke mod noget, men for fred, for sikkerhed og et jødisk Israel – for et land, hvis borgere har de samme rettigheder. Jeg vil være svaret for de, der ikke har nogen at stemme på. En afstemning skal være om håb, ikke om fortvivlelse.

Livni håber, at hendes tilbagevenden til politik vil være et levedygtigt alternativ til Netanyahu og (udenrigsminister Avigdor) Lieberman. Kredse, der står hende nær, siger, at hun ikke udelukker partnerskab med andre lister i fremtiden.

Beundringsværdig

Arbejderpartiet siger i som reaktion på dette:
– Tzipi Livni, en beundringsværdig kvinde, gør en stor fejl.
Livni har afvist to tilbud om at slutte sig til eksisterende politiske partier. Formanden for det nye “Yesh Atid” (“Der er en fremtid”.red.)-parti, Yair Lapid har tilbudt hende at blive nr. 2 i hans parti, men hun menes at ville svare nej tak.
– En splittelse af center-blokken er ikke god for Israel, og jeg opfordrer hende til en sammenslutning og at forandre landet sammen, siger Lapid.

Tidligere har lederen af Arbejderpartiet, Shelly Yachimovich opfordret Livni til at slutte sig til Arbejderpartiet.

Livni ventes også at ville sige nej tak her.
Hun vil køre sit eget løb. Det vil blive nært fulgt af mange i Israel og udlandet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: