Arafats lig opgravet i Ramallah – hvad forårsagede hands død?

Liget af den palæstinensiske leder,Yasser Arafat, blev idag udgravet fra mausoleet i Ramallah i et forsøg på at fastslå årsagen til hans død.
Det tog ti timer at foretage undersøgelsen, der fandt sted i en nærliggende moske, og for genbegravningen af ham under et fuldt militært ceremoniel.
Palæstinensere i tusindvis ønskede at komme dette nærmere i pietet over for manden, der havde skabt PLO og ansås for at have været faderen til den palæstinensiske nation, men myndighederne bestemte, at denne begivenhed skulle være skjult for offentligheden og afviste alle uønskede.

I moskeen overgav palæstinensiske læger prøver fra undersøgelsen til et internationalt eksperthold af retsmedicinere fra Frankrig, Svejts og Rusland. Blandt de, der overværede udgravningen, var den palæstinensiske sundhedsminister, justitsministeren, nogle særligt udvalgte læger og advokater, samt repræsentanter for Fatah og Den palæstinensiske Myndighed (PA).

Arafats familie var imidlertid ikke til stede, oplyser en palæstinensisk kilde.

Prøverne der blev taget fra Arafats lig, skal nu studeres nærmere på et laboratorium i Svejts.

Lederen af “Institut de Radiophysique” i Lausanne i Svejts, Francois Bohud, siger at hans forskere har fundet et højt niveau af giftstoffet “polonium-210″ ved undersøgelse af Arafats tandbørste, kam, hans klæder og af hans symbolske sort-hvide :”keffiyeh”-hovedtørklæde.

Mysterium

I de otte år, der er gået siden Arafat døde, har årsagen til hans død været et mysterium. Fingeren har været peget i retning af Israel, som imidlertid blankt afviser at have været involveret.
Eksperterne vil ikke mindst lede efter spor af polonium-210 – det der dræbte den tidligere KGB-agent Alexander Litvinenko i London i 2006.
Den oprindelige årsag til hans sygdom og død i november 2006 var et “slagtilfælde”, men AIDS har også været på tale, eller at han var blevet syg af en anden infektion, som fik hans legemssystemer til at bryde sammen. Han fungerede ikke godt, da sygdommen brød frem.

Arafat blev overført til et hospital i Paris, hvor han døde en måned senere. I en palæstinensisk udtalelse om hans dødsårsag hedder det, at han blev myrdet af “professionelle”, der håbede ikke at efterlade noget spor, og at hans død skyldtes “naturlige årsager”‘.

Meget få kender den egentlige dødsårsag. Blandt disse er hans enke, Suha, som menes at have hans medicinske kartotek hos sig, og som har indgivet en begæring ved en fransk domstol om en undersøgelse for mord.
Arafat var i mange år et stort samtaleemne. Det er han påny, længe efter sin død.
Mysteriet fortsætter.


Artiklen fortsætter efter annoncen: