Netanyahu i Paris – Frankrig støtter flere sanktioner mod Iran

Statsminister Binyamin Netanyahu, der i disse dage er i Paris, har sammen med sin vært, præsident Francois Hollande, udtalt, at der er brug for flere sanktioner mod Iran for at standse Teherans atomprogram.
Hollande sagde:
– Vi vil stemme for flere sanktioner – så mange som er nødvendige. Det er vores pligt at lægge pres på Iran og slå til lyd for flere sanktioner, og vi vil gøre dette i de kommende uger og måneder. Iran har ikke bevist, at dets atomprogram udelukkende er til civilt brug.

Tidligere i denne måned har EU vedtaget strammere handelsrestriktioner over for Iran, udover de allerede omfattende internationale sanktioner, som skal prøve at tvinge Teheran til at stoppe atomprogrammet.

På en fælles pressekonference sagde Netanyahu indledningsvis nogle ord på sit skolefransk, hvilket blev vel modtaget.

Hollande sagde, at diplomati og ikke et militært angreb ville være den bedste vej til at bremse Iran.

Netanyahu reagerede med at gentage, at det internationale samfund må fastsætte “en rød linje”, når det drejer sig om Irans atomvåben.

– Et militært angreb er ikke det scenario, jeg planlægger idag, sagde Hollande. Gennem pres og senere ved forhandlinger må Iran give afkald på dets hensigt om at opnå atombomber.

Netanyahus svar på dette var, at dette er også Israels hensigt, men at Iran er en fare for Israel, regionen og verden.

De to mænd kom også ind på bekæmpelse af antisemitisme, og Hollande sagde, at når en franskmand trues for at være jøde, så er hele den franske republik truet, og at franske jøder har ret til at leve i sikkerhed i deres land.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fredsforhandlinger med Abbas

De talte også om en genoptagelse af de israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser.
– Jeg er parat til dette, sagde Netanyahu. Hvis det skal komme an på en prøve, så er jeg nu her, og det vil tage den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, kort tid at komme hertil, hvor vi kan forhandle uden forhåndsbetingelser
– Det er et glimrende forslag, sagde Hollande. Ideen er ikke at tale om grundlæggende principper, men om at indlede forhandlinger. Abbas siger, at han ikke har nogen forhåndsbetingelser, og det siger den israelske statsminister også. Så lad os forhandle.

Om palæstinensernes bestræbelser på at opnå status som ikke-medlem af FN, sagde Hollande:
– Det er fristende for Den palæstinensiske Myndighed at prøve at opnå i FN’s generalforsamling, hvad det ikke kan opnå ved forhandlinger med Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu sagde
– Den eneste måde vi kan fuldende forhandliger på er, hvis vi påbegynder dem.

Idag ventes Netayahu og Hollande at flyve sammen til Toulouse for at overvære en mindehøjtidelighed for de fire jødiske dødsofre for et terroristangreb i marts.