Pres på 89-årige Peres til at gå tilbage til aktiv politik

Det kan lyde som en joke, men der er alvor bag – der udfoldes nu bestræbelser på at få præsident Shimon Peres, 89, til at gå tilbage til aktiv politik som manden, der kan vælte statsminister Binyamin Netanyahu.
Men der er alderen til forskel. Skulle Peres indvilge, vil hans alder blive trukket frem som en klar hindring.

Alder er imidlertid idag et mere flydende begreb end for få år tilbage, og Peres med sin adrætte holdning og kloge ord vil kunne blive den saltvandsindsprøjtning, Israel behøver lige nu.

Hvad siger Peres selv om denne udfordrende ide?
Han er i disse dage på statsbesøg i Rusland og har i Moskva sagt, at han ikke vil acceptere et sådant tilbud.
– Jeg er Israels præsident og vil fortsætte i den rolle, så længe det er nødvendigt, sagde han. Jeg vil ikke beskæftige mig med andre anliggender. Det har glædet mig at tjene mit land som præsident i fem år, og det vil jeg fortsætte med.

Men han har ikke udelukket muligheden.
Han har imidlertid ikke lang tid at betænke sig. Hvis han indvilger, må han gå af som præsident 48 dage inden det israelske knessetvalg den 22. januar. Hans tilbagetræden vil træde i kraft 48 timer efter at være blevet offentliggjort. Hvis man regner baglæns 50 dage tilbage fra den berammede valgdato, når man til tidlig december – altså om blot ca. tre uger.

Mange tror, at Peres overhovedet ikke tænker på at opgive sin stilling som Israels statsoverhoved, en rolle han har spillet på fremragede vis efter i årevis at have været “den evige to’er”.

Da han blev præsident var han og andre klar over, at hans embedsperiode ville udløbe i 2015, når han er 91, men dette generede ikke nogen. Noget helt andet er at skulle gå aktivt ind i israelsk politi, et løvebur.

Peres ville være godt egnet til at blive statsminister. Han er i bedre form end Menahem Begin og Ariel Sharon, da de var regeringschefer. Han er mere fokuseret og afslappet end i de få måneder, han var fungerende statsminister efter drabet af Yitzhak Rabin. Han havde dengang en stor emotionel byrde og gjorde måske også en fejl ved fortsat at ville være forsvarsminister. Han forekom at være træt og plaget. Dette er nok en væsentlig grund til, at han tabte til Netanyahu

Ener

Shimon Peres er en ener i israelsk politik Han har haft mange ministerposter i forskellige regeringer og var manden, der lagde grundstenen til det israelske luftvåben ved at skaffe Mystere-fly fra Frankrig på et kritisk tidspunkt og som manden bag det israelske atomprogram.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han har været i israelsk politik næsten siden statens oprettelse i 1948. Han har været statsminister to gange, første gang i 1980’erne. Han har været arkitekten bag Oslo-aftalerne og er en stor tilhænger af en to-statsløsning med palæstinenserne.

Hans anseelse i udlandet er stor, og Israel vil nok få et betydeligt bedre image i verden, hvis Peres bliver regeringschef.

Der skal bankes højt på Peres’ dør, før han bestemmer sig til at gå ind i løveburet. Der skal bejles stærkt til ham. Og han må være overbevist om, at den gruppe af center-venstre politikere, han evt. kommer til at stå i spidsen for, er tilstrækkelig stærk til, at han vil gøre springet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han vil, i givet fald, nok komme til (påny) at blive formand for Arbjderpartiet, hvis nuværende leder er Shelly Yachimovich, som nok vil være parat til at blive næstleder, med Peres øverst oppe.
Hun menes at være interesseret i at blive statsminister, på langt sigt, og en plads som nr. 2 efter Peres vil passe godt ind i en sådan plan.

Den tidligere leder af Kadima-partiet, Tzipi Livni, overvejer nu, om hun vil vende tilbage til politik, måske i en rolle som souschef efter Peres.
– Det vil hun ikke have noget problem med, siger en af hendes medarbejdere.

Om Peres siges det, at han nok er den eneste politiker, som kan tiltrække vælgere fra højrefløjen, og den eneste person, der vil kunne overtale det ulstraortodokse Shas-parti til at godtage ham som leder.

Det er spændte dage for Peres. Og for mange andre.


Artiklen fortsætter efter annoncen: