Aldrig mere jul

– på den dårlige måde.
Jeg har i de sidste par uger læst om blandede følelser for den kommende jul i mange Facebook-statusser, fx “Hvad blev der af den stille og hyggelige juletid, hvor man havde tid til hinanden og tid til hygge? Nu er alt bare stress og jag!”. Jeg klikkede øjeblikkeligt på ’Synes godt om’.
Jeg så engang en tv-dokumentar om overdådige børnefødselsdagsfester, hvor bl.a. en 7-årig dreng fik en fest til 40.000 dollars. Naboer, familie og venner var negativt chokerede – og selv drengen græd på et tidspunkt, fordi morens ambitionsniveau var for meget for den lille, uskyldige dreng. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det samme nærmest er sket med fejringen af Jesu fødselsdag; ingen tvivl om, at Jesus skal fejres for at være blevet født og have påvirket hele verden – men vi kender alle de talrige fejringselementer, der skal forberedes i juletiden, som kan skabe økonomiske bekymringer, stress og ikke mindst flytte fokus fra hovedbudskabet.
Jeg er en af dem, der godt kan blive overvældet af julen, så jeg fejrer den i præcis den form og i det omfang, jeg synes godt om. Jeg møder uforstående reaktioner fra mine omgivelser på mit behov for at forenkle og forkorte denne månedslange, dominerende højtid. Den Gode Nyhed er, at julen slet ikke behøver være et uoverskueligt kaos af ufravigelige traditioner; Jeg skræller mig ind til det kristne kernebudskab og alt det sjove og hyggelige. Faktisk fjerner jeg bare det, der ødelægger glæden. Ja, man kan godt genvinde magten over julen.
Jeg har et par tips til at holde julen simpel:
1) Alle slags følelser er ok – også i julen. Fjern presset til at føle dig glad hele tiden.
2) Det er ok, hvis en stor del af Postmand Pers medbragte julekataloger ryger ubeset i skraldespanden.
3) Ad planlægningens gyldne vej kan man godt undgå alt for mange storcentre i julemåneden og -ferien. Husk også at nyde en frisk gåtur ude i det smukke vinterlandskab, hvis du hungrer efter ro og indre fred.
4) Giv din lokale kirke en chance, hvor du kan nyde spændende koncerter og andre lækre julearrangementer.

Den simple jul – ja tak!

Af Henni Andreassen