At gøre Guds vilje blandt drager

Roland Joffes There Be Dragons er en film, der fortæller historien om den virkelige romersk-katolske helgen Josemaria Escrivá, grundlæggeren af Opus Dei, belyst gennem den fiktive Manolo Torres, i filmen Josemarias barndomsven, fjende og åndelige antitese.
Josemaria Escrivá var en ung præst under den spanske borgerkrig i 1936-39. Han modtog en vision fra Gud, der fortalte ham, at man ikke behøvede at være medlem af præstestanden eller leve et åbenlyst religiøst liv for at gøre Guds vilje. Escriva grundlagde efterfølgende Opus Dei, latin for ”Guds værk”, en organisation af lægfolk og præster dedikeret til at fortælle, at alle er kaldet til hellighed, men som nok desværre er mest kendt blandt biografgængerne som konspiratorisk, morderisk orden afbildet i The Da Vinci Code. Escriva, der døde i 1975, blev kanoniseret som helgen i 2002 af pave Johannes Paul II, der erklærede, at Josemaria skal ”tælles blandt de store vidner om Gud.” I dag tæller Opus Dei næsten 90.000 medlemmer på verdensplan, herunder to af denne films producenter.
There Be Dragons har et årtier langt mysterium som sin baggrundshistorie. Journalisten Roberto Torres forsker i helgenen St. Escrivas liv, da han opdager, at hans far og Escriva var nære venner, indtil deres veje skiltes, da Manolo lod sig indrullere i den spanske hær. Mens Escriva grundlægger Opus Dei, bliver Manolo viklet ind i et trekantsdrama mellem sig selv, sin militære leder og en ung ungarsk revolutionær, et drama der i krigens kølvand ender med at teste både venskab og troen på Gud. Afdækning af de to mænds komplicerede forhold fra barndommen gennem rædslerne i Den Spanske Borgerkrig afslører en historie fyldt med passion, forræderi, kærlighed og tilgivelse.
Instruktør Roland Joffe, der stod bag mesterværker som The Killing Fields og The Mission, har med There Be Dragons endnu engang forsøgt at fortælle vidnesbyrdet om tro. Filmen er ikke så mageløs som The Mission, der stadig står for mig som den ultimative film om tilgivelse og Guds nåde, men modsætningsforholdet mellem dens to karakterer skildres fint: En mand valgte et liv med krig, der afspejlede den krig, der foregik i hans eget hjerte, mens en anden mand valgte Kristus og fredens vej, og gennem denne delvist fabrikerede historie illustrerer Joffe, hvordan Guds hænder rækker langt ind i krigens rædsler, og hvorledes selv et hjerte, der er forvandlet til sten, kan helbredes.
Anne-Katrine Buch

There Be Dragons (DVD)
122 min.
Kirkebutik.dk-pris: 95 kr.