Rigsadvokaten anklager Lieberman for bedrageri

Udenrigsminister Avigdor Lieberman er idag af rigsadvokaten blevet kendt skyldig i bedrageri og tillidsbrud.
Resultatet var ventet. Det var allerede for flere dage siden blevet lækket i vide kredse.

Det vides ikke, om Lieberman vil kunne fortsætte som udenrigsminister – med alt hvad dette indebærer af et stærkt højredrejet styre og mishag ude i verden mod Israels politik.

Så højt er bølgerne gået til sidste øjeblik i denne celebre sag, at lederen af Arbejderpartiet, Shelly
Yachimovith, kort før rigsadvokatens afgørelse af sagen forelå, udtalte, at hvis Lieberman ikke blev anklaget – på grund af utilstrækkeligt bevis – ville hendes parti kræve hans afgang.

En stor del af Israels befolkning afventede foran TV rigsadvokat Yehuda Weinstein udtalelse sent på eftermidagen, vel vidende at den ville være skelsættende og måske af historisk betydning.

Israel har de senere år været plaget af anklager mod ministre og selv landets præsident for alskens forseelser – tilmed sexforbrydelser begået af tidl. præsident Moshe Katsav.

Korruptionssagen mod Lieberman vil nu blive lukket af mangel på bevis, men anklagen opretholdes for omfattende bedrageri og tillidsbrud, da han arbejdede for at fremme Israels tidligere ambassadør i Belarus, Ze’ev Ben Aryeh, uden at oplyse, at Ben Aryeh ulovligt havde givet ham informationer om politiundersøgelsen imod ham.

Lieberman er nr. 2 mand på den sammensluttede liste af statsminister Binyamin Netanyahus Likud-parti, og Liebermans eget Israel Betenu-parti.

Denne liste menes at ville sejre overvældende ved knessetvalget i slutningen af næste måned.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Anklagemyndigheden mistænker, at Lieberman brugte stråselskaber og tredje-parter til at modtage 1.2 millioner dollars ulovligt, heriblandt beløb fra udenlandske forretningsfolk med interesser i Israel.

Sagen imod Lieberman blev imidlertid lukket, da rigsadvokaten indså, at et nøglevidne – en revisor på Cypern, som havde impliceret Lieberman i hendes oprindelige videneudsagen – havde til hensigt at vidne til gunst for Lieberman og ikke imod ham.

I oktober 2008 havde Ben Aryeh tippet Lieberman – der var på besøg i Minsk – om, at israelsk politi havde kontaktet politiet i Belarus for hjælp med at undersøge påståede forbrydelser begået af Lieberman.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ben Riyeh, der var Israels ambassadør i Belarus i perioden 2004-2009, blev dømt i maj 2010 til fire nåneders fængsel, som dommeren omgjorde til “samfundstjeneste”. Under hele sagen sagde Lieberman intet om sit personlig forhold til Ben Arye.

Lieberman, født i den daværende Sovjetunion, er en af Israels mest magtfulde politikere. I nogle kredse kalder man ham “Den lille Stalin”. Da han af Netanyahu blev udnævnt til udenrigsminister, blev dette mødt med undren og forargelse i vide kredse, bl.a. på grund af hans stenhårde holdning over for araberne. Han har ikke lagt skjul på, at han agter at blive statsminister. En sådan udvikling kan tænkes at ville medføre en større udvandring fa Israel.
Selv siger Lieberman, at han er totalt uskyldig.