Obama tænder ‘Hanuka-lys’ i Det hvide Hus

USA’s præsident, Barack Obama, har varmet manges hjerter, da han ved en festlig sammenkomst i Det hvide Hus tændte Hanukka-lys som vært for ledere af det amerikansk-jødisk samfund.
Hanukka-festen afholdes til minde om, da makkabæerne i år 164 f. Kr. vandt over de græsk-syriske tropper, erobrede Jerusalem og genindviede Templet ved at finde olie nok til, at den på mirakuløs vis holdt til at tænde den otte-armede lysestage i otte dage, og ikke blot et døgn.

Det er ikke første gange, Obama deltager i en jødisk højtidelighed. Sidste gang var i april i år, da han var vært i Det hvide Hus ved en pesach-fest (pesach svarer til en vis grad til påske og handler om udgangen af Egypten).

I Obamas hanukka-selskab i år var der en række fremtrædende israelske og amerikansk-jødiske
persoligheder, omfattende Israels ambassadør i USA, Michael Oren, to jødiske højesteretsdommere Ruth Ginsburg og Elena Kagan, samt regeringsmedlemmer og politikere.

Obama sagde i en tale, at han gentager sin forpligtelse til Israels sikkerhed, og at “forpligtelser til vores ven og allierede. Israel forbliver urokkelig i disse vanskelige tider”.

Sangkor fra Wesr Point
Et kor af jødiske kadetter fra West Point militærakademiet sang sammen med de øvrige gæster de traditionsrige sange.

Obama, der havde sin kone, Michelle, med, sagde videre, at “nu til aften samles vi ved tændingen af det sjette lys og mindes den varige historie om ukuelighed og optimisme. For over 2000 år siden forbød en tyran israelitterne at praktisere deres religion og hans styrker vanhelligede det hellige Tempel. Så samlede Juda Makkabi en flok troende, der skulle kæmpe imod undertrykkelsen, og de sejrede mod alle odds.
USA’s statsleder fortsatte:
– Makkabæerne befriede Jerusalem og genoprettede fokets tro. Da de kom til Templet for at genindvie det, fik folket endnu en gave fra Gud – olie der skulle have varet en nat, brændte i otte dage.

90 år gammel lysestage

Til Obamas fest brugte Det hvide Hus en 90 år gammel “menorah” (lysestage) fra Tempel Israel Synagogen i Long Beach, New York, der var blevet stærkt beskadiget ef orkanen Sandy.
Om dette sagde Obama:
– Vi beder om, at lyset vil lede ofrene for Sandy og alle amerikanere til en lysere fremtid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter at Obama havde givet hånd til flest mulige af sine 600 gæster, blev der sunget Hanukka-sange og budt på et “kosher” måltid.