Lieberman går af fra sine ministerposter

Der vil høres et lettelsens suk i vide kredse idag, efter at udenrigsminister Avigdor Lieberman har meddelt, at han træder tilbage som udenrigsminister og vicestatsminister i kølvandet på den ophedede situation omkring korruptionsanklager mod ham.
Rigsadvokaten, Yehuda Weinstein, lukkede igår den mange år gamle sag mod Lieberman, for hvem tiltale blev frafundet på nogle punkter “af mangel på bevis”, men den blev opretholdt for bedrageri og tillidsbrud

Siden fremsættelsen af anklager mod Lieberman har der været oprør i politiske kredse, og fra mange sider har man krævet hans afgang.

Lieberman selv har bedyret, at han er uskyldig, og hans advokater har sagt, at der ikke er nogen grund til at fjerne ham fra hans poster.
Men dette var igår.
Idag er presset mod Lieberman for at gå af vokset stærkt. Lederen af det nye “Hatnua”-parti, (“Bevægelsen”), tidligere udenrigsminister Tzipi Livni, siger, at hun forventer, at Lieberman vil træde tilbage omgående “i henhold til legale normer i Israel”.

Arbejderpartiet har fremsat en udtalelse om, at Lieberman må gå af idag.
– Forbrydelserne der tilskrives ham, er meget seriøse og hans opførsel bringer stadig Israels demokrati og lovens regler i fare – moralsk, kriminelt og hvad offentligheden angår, hedder det i udtalerlsen.
Formanden for det nye “Yeshe Atid” (“Der er en fremtid”, Yair Lapid, siger:
– Det er umuligt at nogen, der – med Weinsteins ord – har forårsaget offentligheden så megen materiel skade, fortsat kan gøre tjeneste i regeringen og repræsentere Israel i verden.

Imens har statsminister Binyamin Netanyau gratuleret Lieberman med den delvise frifindelse og sagt, at han håber, han vil kunne bevise, at han er uskyldig.

Vil rense sit navn

Da rigadvokatens udtalelse forelå, kontaktede Lieberman knesset for at få sin parlamentariske immunitet ophævet, så han kunne blive “konfronteret med anklagerne hurtigst muligt”.
Lieberman sagde:
– Jeg ved, jeg ikke har gjort noget galt, men udfra et ønske om at lægge denne sag bag mig, har jeg besluttet at opgive mine stillinger som udenrigsminister og vicestatsminister. Efter i 16 år at have haft forskellige undersøgelser mod mig, ønsker jeg at afslutte denne sag ufortøvet og rense mit navn.

– Vælgerne fortjener at gå til afstemning, efter denne sag er ordnet, sagde Lieberman, – og at jeg fortsat kan tjene staten Israel og offentligheden som del af en stærk, forenet ledelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Betydning

Hans tilbagetræden menes ikke at ville få nogen betydning for hans parti “Israel Betenu”s valgkampagne.

Som Liebermans mulige efterfølger omtales vicestatsminister Silvan Shalom og undervisningsminister Gideon Sa’ar.
Det ventes imidlertid, at Netayahu vil holde stillingen som udenrigsminister til efter valget i slutningen af næste måned.


Artiklen fortsætter efter annoncen: