Syriske oprørere tager kontrol med grænseområde ved Israel

Kamplyde er kommet Israels grænse ved Syrien nærmere, og nu meldes det, at syriske oprørere har taget “relativ kontrol” med dette område, siger en højtstående israelsk militær kilde. Han udtaler dette til bladet “Jerusalem Post” og siger, at denne udvikling synes at markere en ny milepæl i Assad-styrets gradvise sammenbrud.

Ifølge den omtalte kilde har oprøreres kontrol ved grænsen eksisteret siden midten af november.
Israel er her konfronteret med ukendte bevæbnede grupper, hvoraf nogle er identificeret med Islamisk Jihad.

Kilden siger, at denne udvikling ikke ændrer noget ved Israels planer, at den ikke “kræver ændringer for Israels vedkommende”, og at man længe har været forberedt på en sådan situation.
– Israel vil ikke acceptere angreb fra oprørerne, men er fuldtud vidende om, at nogle jihadi-grupper har tilsagt, at de vil vende deres skyts mod Israel efter at have væltet præsident Bashar Assads styre – og flere jihadister siger, at de “er på vej mod Jerusalem”

Israelsk militær har tilkendegivet dets vilje til at forsvare israelsk suverænitet langs Golan-højderne, da israelske styrker fornylig skød tilbage mod syriske kanone, der havde afskudt granater mod israelsk område.

Kemiske våben

Israel, siger kilden, følger nøje udviklingen i Syrien, omfattende sporing af landets store arsenal af kemiske våben, som vil kunne falde i hænderne på islamiske oprørere, der følger en hård kurs.

Risikoen for, at Al-Qaeda tilknyttede grupper kommer i besiddelse af strategiske våben i Syrien, synes at være på linje medl Hizbollahs interesse i at erhverve sådanne våben.

Israelske militære efterretningsfolk er bekymrede ikke blot over risikoen med kemiske våben, men også med at andre våben, heriblandt langtrækkende missiler og andet militært udstyr falder i opørerenes hænder, efter at den ene syriske base efter den anden overtages af oprørerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I en nylig video, lavet af oprørere og offentliggjort på internettet, ses en gruppe storskæggede mænd stående ved langtrækkende missiler, råbende “Allah hu akbar” (“Allah er stor”) efter at de havde erobret en syrisk militærbase.

En sådan udvikling kan forventes i takt med, at den syriske stat bryder sammen, siger den omtalte kilde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Vi har biologiske og kemiske våben”

En fremtrædende syrisk politiker, Ahmad Slash, der er parlamentsmedlem og viceformand for udenrigskomiteen, siger:
– I har atomvåben, og vi har kemiske og biologiske våben, Det er det, der kaldes magtbalance. Hvis I overvejer at bruge atomvåben, vil vi bruge noget lignende – eller noget, der vil medføre samme skade.