Månedens kulturinterview
Bjarne Nederby Jessen: Lægger stor vægt på skønlitteratur

Hvilke kunstarter bruger du tid på – og hvorfor?
Jeg bruger tid på musik, film og skønlitteratur, men skønlitteraturen har førsteprioritet. Jeg vil selv kalde mig bogsluger. Min klasselærer i folkeskolen gav mig interesse for god skønlitteratur. Den interesse har holdt sig siden og har vokset sig stærkere. Jeg er altid i gang med mindst én bog. Jeg nyder at læse, især socialrealistiske, historiske og bibelhistoriske romaner – nyder det, når jeg læser romaner, hvor forfatteren har et levende sprog, kan male med sproget, så det bliver synligt for læseren. Her er Poul Hoffmann uovertruffen. Men også Mark Twain og Johannes V. Jensen kunne det.
Musik har også min interesse, især jazz og gospel.

Hvilke kunstprodukter har betydet (eller betyder) mest for dig? (Hvilke kunstprodukter ville du nødigst undvære?)
Helt klart romaner. Johs. V. Jensens og Henrik Pontoppidans klassikere. Den lange rejse glæder jeg mig over. Ikke forfatterens begejstring for udviklingslæren, men det historiske perspektiv. Pär Lagerkvists Barrabas er en perle, meget dramatisk omkring beskrivelsen af Jesu korsfæstelse og Barrabas, der på folkets forlangende sættes fri. Den er næste filmisk. Og så er der Vilhelm Mobergs udvandrer- og nybyggersag, historiske romaner, hvor vi følger et fattigt bondefolk rejse sig og forlade Sverige for at begive sig ud i det ukendte, hvor de etablerer sig som bønder i USA. Men også nyere romaner som fx Jan Guillous Korsfarertrilogi. Igen historiske romaner. Der ligger et fantastisk researcharbejde bag den og et stort forfattertalent. Lad mig så også nævne den nye og spændende trilogi om den dansk-tyske familie Haken af den helt nye forfatter Peer Louis Aarestrup: Asfaltblomstens duft, Diamantpigen og Den niende bro. Det er rent digt, men det kunne have fundet sted sådan og fortæller os noget om, at det også var svært at komme som indvandrer til Danmark, når man havde tysk baggrund. Det er en familiehistorie på godt og ondt.
Musikalsk kan jeg godt svømme hen, når jeg lytter til Louis Armstrong med ”What a wonderfull world”. Allerede som 12-13 årig fattede jeg stor interesse for Louis Armstrong og New Orleans jazz. Når Oscar Peterson spiller sin egen ”Hymns to Freedom” og Frans Andersson synger ”Den hellige stad”, så er jeg også solgt.

Hvilke kristne bøger har betydet mest for dig?

Poul Hoffmann – uovertruffen

Her ligger Poul Hoffmanns bibelske romaner med Moses-trilogien og Ester-trilogien helt i top. Der ligger et meget flot og meget stort researcharbejde bag den, og man hensættes til tiden med israelitterne som slaver i Egypten og Moses’ opvækst på slottet hos Faraos datter og hans uddannelse til Ra-præst. Man oplever at være lige midt i det – og man tror på Hoffmanns beskrivelser. Sådan må det have været.
Også forfatterparret Bodie og Brock Thoene med deres historiske romaner omkring Israel og det jødiske folk betyder meget for mig, endskønt de ikke når de sprogligt skønlitterære højder, som Poul Hoffmann når. Han er for mig uovertruffen. Til slut vil jeg også nævne Thomas Teglgaards Tårnet i Sinear som et eksempel på en flot bibelsk roman fra de seneste år.