– Mine holdninger skal kunne tåle det

Generalsekretær i Luthersk Mission Jens Ole
Christensen satter sine synspunkter ind i
modsigelsen i den nye bog ”To om tro”.
– Mild i formen, stærk i sagen, sagde Charles Spurgeon. Det siger jeg i bogen, at Paulus er. Og det er også et udsagn, som, jeg ønsker, skal gælde mig selv, siger Jens Ole Christensen, generalsekretær i Luthersk Mission.

Jens Ole Christensen

Bogen ”To om Tro” udkom fra Bibelselskabet ved årsskiftet. I den har Jens Ole Christensen, som en slags repræsentant for kirkens højrefløj, sat sig sammen med Benedicte Præstholm, som er valgmenighedspræst i en grundtvigsk menighed, og diskuteret en stor bunke teologiske og trosmæssige enigheder og uenigheder.
– Jeg gjorde det i første omgang, fordi jeg synes, det er en pligt, når man står for noget også at være klar til at stille op for det på den offentlige arena. Desuden tilhører jeg et kirkeligt miljø, som tit har svært ved at komme til orde i offentligheden. Derfor ville jeg bruge muligheden for at fortælle om, hvad der driver os, og komme et lag dybere i en folkelig bog, forklarer Jens Ole Christensen.
– Undervejs i processen blev jeg desuden mindet om værdien i respektfuld, reflekteret samtale. Selv hvis du ikke rykker dig på dine holdninger, kommer der stadig et overskud tilbage til dig selv.

– Vi må gå lidt dybere

Jens Ole Christensens største aha-oplevelse, som nok nærmere var en nåja-oplevelse, opstod under en diskussion om skabelsen.
– Benedicte blev overrasket over, at jeg ikke nødvendigvis abbonnerer på en forståelse af, at skabelsen tog 6×24 timer. Så godt kender de os heller ikke, tænkte jeg, husker Jens Ole og fortsætter:
– Ofte stopper ”de andres” kendskab af os ved de to til tre ting, vi plejer at sige nej til. Jeg tror, der er behov for, at vi får sagt nogle af de ting i vores tro, der går lidt dybere, i det offentlige rum.

Ikke lige uenige om alt

Derudover blev han i samtaleprocessen mindet om nogle ting, han egentlig godt vidste:
– Jeg lagde mærke til, at når det handlede om etiske holdninger, var Benedicte meget liberal, men når vi kommer til korset, er vi ikke så opsigtvækkende uenige. Det gør ikke uenigheden om etik mindre – for etisk vranglære er også vranglære – men det er vigtigt at kunne sætte ord på, hvor vejene skilles og ikke skilles. Og så er vi ikke bare uenige om bibelsynet, men også om bibeltolkningen, og det betyder noget, når vi i Bibelen skal skelne mellem det tidsbestemte og det evigtgyldige, forklarer Jens Ole Christensen.

Alle skal ikke alt

At han har taget samtalen med den anden fløj, betyder dog ikke, at vi andre kan slippe. Men heller ikke, at vi alle sammen skal, mener Jens Ole Christensen.
– Jeg har det sådan, at vi skal ikke alle alt. På nogle måder er denne type debatter blevet en del af min rolle som kristen, forklarer han og pointerer:
– Men samtidig mener jeg, at vi alle sammen ud fra de evner vi har, og de situationer vi står i, må tale respektfuldt og ordentligt med andre.