Tusinder af sorte afrikanere mener de er jøder – og vil indvandre til Israel

I flere lande i Afrika er det afsløret, at tusinder af sorte afrikanere mener, at de er jøder – og vil immigrere til Israel.
Ifølge en israelsk forsker, dr. Shalva Weil fra Det hebraiske Universitet i Jerusalem, vil millioner af afrikanere kunne banke på døren til Israel i de næste år og kræve at blive anerkendt som jøder. Weil siger, at der i de sidste 15 år har været en brat stigning i antallet af afrikanske stammer, der har “genpdaget” deres jødiske afstamning.

Weill er antropolog og sagkyndig om det etiopisk-jødiske samfund og dettes forbindelse med Israel. Under en konference om afrikanske jøder på KwaZulu Natal Universitetet i Durban gav hun en forelæsning om racisme over for etiopiske jøder i Israel. På konferencen kom repræsentanter for forskellige afrikanske samfund til at møde hinanden.

Weil sagde, at hver afrikansk gruppe har en unik historie. For eksempel har Lemba folket i Sydafrika, Zimbabwe, Mozambique og Malawi tilsammen 70.00 kristne, men dets ledere påstår, at de er efterkommere efter yeminitiske jøder, der imigrerede til Sydafrika. Lemba folket ønsker anerkendelse som efterkommere af jøder og har anmodet det jødiske samfund i Sydafrika om finansiel støtte til at bygge synagoger.

Nigerias Igbo-jøder

Nigerias Igbo-jøder påstår, at de stammer fra syriske og portugisiske jøder, som drog til Afrika for hundreder af år siden. De overholder jødiske love, de større jødiske helligdage og kosher slagtemetode. Deres drengebørn omskæres, når de er otte dage gamle. De har tre synagoger for omkring 30.000 medlemmer.

Hver af disse grupper har deres egen beretning, men de ønsker alle at styrke deres jødiske identitet og håber, at israelske og jødiske institutioner vil anerkende dem som jøder.

Ifølge Weil er sort jødedom – fra et akademisk perspektiv – “variereret og spændende”. Hun siger, at man i Israel ikke er klar over dette fænomen eller dets følgevirkninger.
– Det er vigtigt, siger Weil, at det israelske folk forstår, at millioner af mennesker i hele Afrika anser sig for jøder. Nogle af dem siger, at “de er jøder i overensstemmelse med ‘halacha’ (‘jødisk lov’). De mener, at de er efterkommere af de tabte stammer og er sikre på, at Det forjættede Land afventer dem.

Hvordan kom de til Afrika?

Bladet “New Yorker” har fornylig lavet en dokumentarfilm om Nigerias jøder, der har levet i en politisk atmosfære af massakrer mellem kristne og muslimer, med en konstant trussel om ødelæggelse over deres hoveder. De fejrer muntre og spillevende hvad de opfatter som deres jødiske rødder – men tag ikke fejl, dette er Afrika, men Afrika i jødisk stil.
Filmen kommer ind på, hvordan jøderne kom til Afrika, og hvorfor ingen har hørt om dette samfud før nu. Igbo-gruppen var influeret af traditioner, som blev medbragt af missionærer, som kom til området på den britiske kolonialismes tid.
– De er lige så jødiske som andre jøder, siger dokumentarfilmens instruktør, Jeff Lieberman. Nogle af dem mener, at de kom fra Israel og tilhørte “de gamle hebræere”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De 2000 medlemmer af Igbo-samfundet brugte oplysninger fra internettet til at leve på jødisk vis, med at overholde en “kosher”-tilværelse, sabbaten, bønner og tilmed rituel neddypning i en nærliggende flod

Ifølge Lieberman er det muligt, at Abraham og Sara var sorte, men de var ikke hvide eller blonde.
Han siger, at hvis man spørger en nigeriansk jøde om, hvilken farve Abraham havde, ville han svare:
– Sort, naturligvis.