Palæstinensisk stormøde i Gaza på Fatahs 48 årsdag

Tilnærmelsen mellem de to palæstinensiske grupper – Hamas i Gaza-striben og Fatah på Vestbredden – er blevet forstærket, efter at Hamas tillod fremtrædende Fatah-folk at tage til Gaza for at afholde festligheder i anledning af Fatahs 48 årsdag.
En Fatah-delegation ledet af Jibril Rajoub og Nabil Sha’ath – der går ind for forsoning med Hamas – tog fra Vestbredden til Gaza for at deltage i mødet. Det var første gang i fem år, at Hamas havde tilladt en stor Fatah-begivenhed at blive afholdt i Gaza, omkring en måned efter at Fatah havde tilladt Hamas at afholde møder i byer på Vestbredden.

Hamas-Fatah fællesmødets vigtigste budskab var et krav om at afslutte den interne palestinensiske splittelse.

Antallet af detagere på mødet anslås af nogle iagtagere at have været nær en million, mens andre mener, at der var tale om hundretusinder. Men der var enighed om, at det var det største møde i Gaza i årevis.

Den gensidige tilnærmelse var præget af en glad stemning, og det noteredes, at især mange unge under 20 år deltog i mødet. Denne ungdom er vokset op og er blevet uddannet i Hamas undervisningsystem. Antallet af kvinder var lavt, men de var ikke adskilt fra mænd, som det er sædvanen på Hamas-møder.

Egypten menes at ville indbyde repræsentanter for de to grupper til Cairo for at drøfte implementerng af forsoningdplanen, udarbejdet i maj ifjor.

Præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, forudsagde i en tale fra Ramallah, at splittelsen snart ville slutte, og at der vil blive opnået enighed. Han lovede snart at ville vende tilbage til Gaza og sagde, at en palæstinensisk samling vil være et skridt i retning af at afslutte den israelske besættelse.

Gazas statsminister, Hamas-lederen Ismail Haniya, gav også udtryk for håb om, at de to fraktioner ville gøre slut på deres meningsforskelle og arbejde sammen som fælles repræsentanter for det palæstinensiske folk. Efter mødet telefonerede Haniya til Abbas og gratulerede ham, og Abbas på sin side takkede Haniya for “at lade det ske”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu er det Palæstina

Mahmoud Abbas har haft en optur i sin status, efter at det er lykkedes ham i FN at opgradere palæstinensernes status til en ikke-medlems observatørstat.

Abbas har nu underskrevet et præsident-dekret, som officielt ændrer PA’s navn til “Staten Palæstina”. Alle palæstinensiske frimærker, stempler og det officielle brevpapir vil blive ændret til det nye navn.