“Valget af Hagel kunne næppe være bedre – for Israel”

Præsident Barack Obamas valg af den tidligere Nebraska-senator Chuck Hagel, 66, til USA’s nye forsvarsminister kunne næppe være bedre – for Israel.
Sådan lyder nogle af kommentarerne til udnævnelsen af Hagel, der efterfølger Leon Panetti som chef i Pentagon. Han er ikke kontroversiel, som det hedder i nogle kredse. Fra visse sider angribes han for “anti-israelisme”, manglende sympati over for Israel, og tilmed fjendtlighed, men dette afvises blankt, ikke mindst af Hagel selv, der siger:

– Der er intet bevis på, at jeg skulle være imod Irael. Tværtimod. Det der er i Israels interesse er at hjælpe israelere og palæstinensere til at finde en fredelig vej til at leve sammen. Israel er i en meget vanskelig stilling. Ingen af dets grænser er sikker. Vi må arbejde for at beskytte Israel, så det ikke bliver isoleret.

Krigsveteran

Hagel er dekoreret krigsveteran fra Vietnam-krigen.. Som infanterisergent risikerede han sit liv for at bringe en anden soldat – hans yngre broder – i skkerhed. Til Pentagon medbringer han sit realistiske syn på krig

Da Obama i Det hvide Hus introducerede Hagel som forsvarsminister, sagde han:
– Han er en leder, vores soldater fortjener. De ser ham som en af deres egne.

Bekymring

– Vi er bekymrede, siger knessets formand, Reuven Rivlin, på grund af Hagels tidligere udtalelser og indstilling til Israel. Men det strategiske partnerskab mellem Israel og USA er stærkt, og “en enkelt person afgører ikke politik”.

Som reaktion på udnævnelsen siger Repræsentanthusets flertalsleder, Eric Cantor (Virginia), at han er dybt bekymret og skuffet over nomineringen.
– Hagel har fremsat opflammende udtalelser om Israel, og de rejser mistanke om man kan have tiltro til ham til at tage sig af det særlige forhold mellem USA og Israel, vores største allierede i Mellemøsten, siger Cantor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Palæstina

Hagel har fornylig udtalt, at det israelske folk må kunne leve i fred og sikkerhed og tilføjede:
– Tilsvarende må det palæstinensiske folk have samme ret til at leve i fred i Palæstina, med Øst-Jerusalem som dets hovedstad og samme håb om en blomstrende fremtid.

Før udnævnelsen af Hagel til forsvarsminister skal denne godkendes af senatet, men det menes blot at ville være en formssag.

Hagel har tidligere besøgt Israel på en Mellemøstrejse, han foretog sammen med Obama.


Artiklen fortsætter efter annoncen: