Hvad vil du høste?

Det er en livslov, at man høster, som man sår. Det er hverken fordømmelse eller løftede pegefingre. Men vi kan vælge at se denne livslov enten som en advarsel eller som en mulighed.
– Man høster ikke det samme, som man sår.
– Man høster noget af samme slags – ofte meget
lang tid efter såningen.
Til gengæld høster man meget mere, end man såede.
Hvad er det så, vi sår? Vi sår noget i vore børn gennem den opdragelse, vi giver dem. De hører os og ser os. De ser også tit igennem os og lærer af det, vi gør, frem for det, vi siger.
Er vi som forældre uengagerede i vore børn, kan det sende et signal om, at de ikke betyder noget. Hvis vi er for krævende, kan vi sende signaler om, at børnene skal præstere noget for at gøre sig fortjent til vores kærlighed.
Hvordan bruger vi vores tid? Satser vi på fællesskab med hinanden og andre, eller går tiden med fjernsyn, facebook eller andet, som ofte isolerer enkeltpersoner frem for at samle familien?
Et børneforskningsinstitut i Seattle har netop udgivet en rapport, der belyser, hvordan voldelige udsendelser påvirker førskolebørn. Konklusionen er, at bedre udsendelser gør børnene mere sociale og mindre voldelige. Alternativt kan det også anbefales at begrænse den tid, børn må tilbringe ved fjernsynet.
Men høsten har det med at vise sig. Voldeligt tv kan give voldelige børn. Adgang til porno kan være direkte destruktivt for både unge og ældre. Eftergivende forældre kan opleve, at deres børn tager på drukture og hærger vildt, hvor de kommer frem. Tillid er godt – kontrol er bedre.
Vi kommer til at høste noget, som svarer til det, vi sår. Og vore børn har det med at lære af os. Så lad os som voksne prioritere rigtigt, når det gælder, hvad vi lukker ind i vort eget sind gennem bl.a. fjernsynet og internettet.
Lad Gud være jeres forbillede i alt, hvad I gør – ligesom et elsket barn søger at være som sin far. (Ef. 5:1)