Jødiske ledere hylder paven for hans indsats mod antisemitisme

I Israel, som pave Benedict XVI besøgte i 2009, hylder man i vide kredse paven for hans indsats mod antisemitisme.
Nu ved pavens overraskende tilbagetræden er der fokus på hans forhold til Israel og til det jødiske folk.

Benedict opfattes som en stor støtte i bestræbelserne på at fremme forbindelserne mellem Kirken og det jødiske folk, og han var meget bestemt i sin fordømmelse af antisemitisme, forbandede den i dens nye form og beklagede fænomenet med benægtelse af holocaust.

Ifølge lederen af afdelingen for diaspora og religion i det israelske udenrigsministerium, Shmuel Ben-Shmuel, fortsatte Benedict sit arbejde – lige om sin forgænger, Johannes Poul – med at fjerne det teologisk antagonistiske doktrin, som Kirken har over for det jødiske folk.

Ben-Shmuel siger, at pave Benedict har indtaget en varm og venlig indstilling til det jødiske folk og havde prøvet at overvinde Kirkens historiske forfølgelse af jøderne.

I forrige måned blev der taget et betydningsfuldt skridt i forholdet mellem Vatikanet og Israel, som nu er på nippet til at normalisere de diplomatiske relationer. En aftale om dette ventes ratificeret, når der er dannet regering i Israel.

Islam

Ben-Shmuel siger, at Benedict er den første pave, der åbent har kritiseret det radikale islam, hvilket medførte harme og kiritik fra den muslimske verden.
Benedcits tre-dages besøg i Israel betegnes som historisk. Under besøget fremhævede han vigtigheden af at styrke de katolsk-jødiske forbindelser. Han besøgte Yad Vashem-mindeinstitutionen for de seks millioner jøder, der blev dræbt under nazismen. Han sagde, at holocaust var en ugerning, som aldrig mere må vanære menneskeheden.

Paven blev imidlertid kritiseret for ikke direkte at have henvist til nazisterne i sin tale. Tidligere overrabbiner Yisrael Lau kritiserede dengang paven for at have sagt “millioner” om antallet af dræbte jøder i stedet for at sige “seks millioner”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: