Kærlighedstolk

Jeg elsker dig så højt, at jeg holder om dig og fortæller dig det. Du elsker mig så højt, at du gør alle mulige tjenester for mig. Ingen af os fatter en meter.
De fleste mennesker stifter på et eller andet tidspunkt i deres liv bekendtskab med bogen ”Kærligheden 5 sprog”, som handler om, hvordan vi hver især føler os elskede, og hvordan vi viser, at vi elsker andre. Nogle stifter endda rigtig meget bekendtskab med bogen. Jeg kan huske, at min veninde – som vel at mærke havde læst bogen sammen med sin forlovede – fik tre (3!) af dem i bryllupsgave. Jeg har så ikke læst den. Jo, jeg har læst lidt hist og pist i den. Men jeg har ikke læst den helt, for jeg har af en eller anden uforklarlig grund en stærk modstand mod ting, som ALLE gør. Og alle læste den bog, da jeg var i begyndelsen af tyverne.
Men alligevel er det lykkedes mig at få budskabet rimeligt med. Det tror jeg i hvert fald selv. Det handler om, at man enten kan føle sig elsket, når man får tid, eller gaver, eller tjenester, eller rosende ord, eller berøring. Også i de fleste ægteskaber, har man ikke samme kærlighedssprog, så ægtefællens kærlighedshandlinger føles ikke som kærlighedshandlinger.

Det kender vi godt her hos os. Mine største kærlighedssprog er tid og berøring. Min mands er tjenester og anerkendende ord. Og det er simpelthen noget rod. Når jeg virkelig vil vise min kærlighed ved at holde om ham i lang tid, bliver han bare træt af, at han ikke kan bevæge sig. Og når han virkelig vil vise sin kærlighed ved at rydde hele huset op, sidder jeg bare og venter på, at han får tid til at sætte sig ned sammen med mig.
Så det er nok meget heldigt, at jeg trods alt skimmede bogen, så jeg, hvis jeg virkelig vil, måske godt kan oversætte min mands handlinger. Og måske endda prøve at gøre ham tjenester, selvom det bare føles irriterende til tider. Også min mand gider at ligge og holde om mig i flere minutter før vi skal sove, selvom det også kan være lidt irriterende, når man egentlig bare vil sove.

Jeg synes nu alligevel, at Google Translate mangler en kærlighedssprogsoversætter – det ville gøre det hele meget lettere. Men det er måske ikke helt meningen, at det skal være let. Måske er det meningen, at man skal vælge at prioritere at lære at forstå og tale sin ægtefælles kærlighedssprog? Måske er det den største kærlighedserklæring?

Af Eva Maria Jørgensen