Kerry udelader Israel på sin første udlandsrejse om udenrigsminister

USA’s nye udenrigsminister, John Kerry, har i weekenden indledt sin første udlandsrejse som udenrigsminister, hvorunder han i løbet af otte dage skal besøge England, Tyskland, Frankrig, Italien, Tyrkiet, Saudi-Arabien, Qatar og De forenede arabiske Emirater – men ikke Israel.
Det havde tidligere været antaget, at han ville besøge Israel og Vestbred-området på sin første rejse som USA’s topdiplomat, og at han skulle have haft drøftelser med ledende israelere og palæstinensere som forløber for præsident Barack Obamas snarlige Mellemøstrejse. Han mentes også at ville udfolde bestræbelser på at “blødgøre”, hvad der opfattes som et spændt forhold mellem statsminister Binyamin Netanyahu og Obama.

Nu menes det, at Kerry vil komme sammen med Obama, og at han så vil bruge sit diplomatiske snilde til at forbedre forholdet mellem de to mænd.

Som grund til udsættelsen af Kerrys besøg i Israel angiver det amerikanske udenrigsministerium, at Netanyahu stadig er optaget af at danne en koalitionsregering.

En israelsk politisk sagkyndig siger imidlertid, at Netanyahu ventes ville være statsminister uanset regeringsdannelsen – “så hvorfor gå uden om Jerusalem”?

Den syriske opposition

Kerry skal under sit ophold i Rom mødes med medlemmer af den syriske opposition og repræsentanter for lande, der støtter oppositionen i den næsten to-årige opstand mod præsident Bashars Assads styre.

Obama har begrænset amerikansk støtte til ikke-dødelig hjælp til oprørerne, som – trods deres modtagelse af våben fra lande som Qatar og Saudi-Arabien – er dårligt bevæbnede sammenlignet med Assads militær og loyale militser.

Kerry opfatter sin rundrejse som en ‘lyttetur”. De ledere, han skal mødes med, ønsker imidlertid at høre, om Kerry har nogle nye ideer om Syrien, Iran og den palæstinensisk-israelske konflikt.