Vestbredden eksploderer i sammenstød mellem palæstinensere og israelere

Vestbred-området er formelig eksploderet ved en række sammenstød mellem palæstinensere og israelere, og idag har 3000 palæstinensere afholdt en 1-dags sultestrejke som protest mod, at en palæstinensisk sikkerhedsfange i Megiddo-fængslet er fundet død, at en palæstinensisk teenager blev såret under sammenstød med israelske sikkerhedsstyrker, og at der blev fundet et projektil i kroppen på en anden palæstinenser..
Efter fredags-bønnen protesterede palæstinenserne i en række Vestbred-byer, og snesevis af demonstranter kastede Molotov-cocktails mod israelske soldater og grænsevagtstyrker og afbrændte bildæk.

I Jerusalem kastede palæstinenserne sten mod israelske sikkerhedsstyrker ved Mughrabi-poten kort efter fredags-bønnen. Israelske styrker brød ind på det muslimske område for at genoprettet orden. Nogle palæstinensere blev lettere sårede, de fleste ved røgforgifning.

Et palæstinensisk parlamentmedlem siger, at den sidste tids protestdemonstrationer minder om den første intifada (opstand mod den israelske besættelse) og at en ny (tredje) intifada måske er under opsejling.

Situationen nærmer sig flere steder kogepunktet, og fra forskellig side pøves der at lægge en dæmper på forholdene.

Blandt disse er statsminister Binyamin Netanyahu, som har sendt en meddelelelse til Den palæstinensiske Myndighed (PA) med krav om, at palæstinensere træffer alle nødvendige forholdsregler for at bringe ro.

Meddelelsen blev overbragt via Netanyahus forhandlingsmand, advokat Yitzhak Molcho.

Netanyahu har beordret finansministeriet til at frigive skatteindtægten for januar til PA, en gestus som tidligere har haft en beroligende indflydelse på en ophidset situation.