Kong Herodes regerer på Israel Museet i Jerusalem

Feteret som “historiens største bygmester”, fik kong Herodes (72-4 f. Kr.) den virak, som tilkommer ham, da Israel Museet i Jerusalem idag åbnede en udstiling med fokus på Herodes, hans liv og bygningsværker.
Det ee den første udstilling i verden om Herodes den Stores liv og arv – en af de mest indflydelsesrige og kontroversielle skikkelser i det gamle Roms og jødernes historie..

Kun få kongelige personer har bidraget så stort som Herodes til opførelsen af momumentale bygninger. Danmarks kong Kristian IV (1588-1648) opførte en række prægtige slotte og kirker i Danmark – og nogle i Sverige og Norge – men han var ingen kontroversiel person.

Det var imidlertid Herodes. Han var en brutal og magtbegærlig hersker, som tilmed dræbte sin hustru, Mariamne, og deres tre sønner. Måske i et kongeligt vanvid?

Største projekt

Mens mange har hørt om Herodes, har der aldrig været nogen udstilling om ham og hans samtid.
Det har Israels nationalmuseum, Israel Museet, påtaget sig, og det er blevet det største arkeologiske projekt i museets historie.

Udstillingen åbnede officielt iaftes i overværelse af 1600 gæster fra ind og -udland, og idag åbnede den for offentligheden. Der var stor tilstrømning fra morgenstunden. Den vil vare ni måneder.

Som led i opbygningen af udstillingen skulle der hentes store sten, nogle af dem med en vægt på 30 tons, fra hans paladser i Judæa, fra Herodion og fra andre steder.

På det arkitektoniske område har Herodes ydet et stort bidrag med opførelsen af enestående bygningsværker i havnebyen Cæsarea ved Middelhavet, hans ombygning af helligdommen i Jerusalem til et prægtigt tempel, bygninger i Jeriko, og hans palads, Herodion, 7 km syd for Betlehem, hans fæstning inde i et menneskebygget bjerg med en mærkelig kegle.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Herodes var i evig skræk for attentater, og han befæstede paladset til en utilgængelig borg

Graven rekonstrueres

Blandt museets planer er en rekonstruktion af Herodes’ grav – et enestående projekt i Israel eller andetssteds i verden – og hans mausoleum omfattende en 25 meter høj bygning, vil kunne ses fra Jeusalem. Den israelske regering har godkendt dette projekt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Herodes’ sarkofag blev fundet i Herodion efter 40 års ihærdige søgning af den israelske arkæolog, professor Ehud Netzer. Stedet omfatter et befæstet palads og et fritidsområde med haver, store bassin’er, dekorerede badehuse og et teater med en kongeloge.

250 arkæologiske genstande fra Herodion, Jeriko og andre steder er udstillet.
Udstillingen giver også et indblik i Herodes’ forhold til den romerske adel og kejsere – og hans begravelsesprocession fra Jeriko til Herodion.

Herodes er blevet demoniseret bl.a. for sin indgåelse af kontroversielle politiske alliancer og for eksekutionen af medlemmer af sin familie.

Israelske arkologer betegner Herodes som en gåde. Der findes kke noget portræt af ham, og ingen ved, hvordan han så ud. En af disse arkæologer, Roi Porat fra Det hebraiske Universitret i Jerusalem, siger, at Herodes var den konge, som efterlod de mest betydningsfulde spor efter sig – mere end nogen anden konge. .


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sindssyge mordhandlinger.

– Det er vigtigt at sætte Herodes’ sindssyge mordhandlinger ind i konteksten af de romerske herskere, men stadig forstå, at for Herodes var alt stort og ekstremt, siger Porat.

Opbygningen af udstillingen varede tre år, og nu styrter mange til for at se den og danne sig en mening om sagnkongen.

I mange år var Herodion utilgængelig for israelere, da det lå på jordansk område, men kort efter 6-dages krigen i 1967 fik de adgang dertil, og det er blevet en stor attraktion for ud- og indlandske turister.

Nu regerer kong Herodes påny – fra et centralt sted i Jerusalem.