Israel løfter sløret om den mystiske fange “X”

Israel har løftet sløret om en mystisk fange, der blev betegnet som “X”, og som blev fundet hængt i et israelsk fængsel for to år siden.
Det er en spionhistorie af de store – lige til Hollywood – der nu er ved at blive optrevlet.

Manden der hængte sig i et top-sikkerhedsafængsel, havde navnet Ben Zygier, i Israel også kendt som Ben Alon, 34 år gammel og far til to børn. Han skal også have optrådt under navnene Ben Allen og Benjamin Burrows.

Der er mange intriger, modsigelser og beretninger om undergrundsaktioner i denne historie, men brikkerene er nu ved at falde nogenlunde på plads.

Afsløringen kom da to knessetmedlemmer, som kendte til sagen, intervenerede for at offentliggøre den, efter at den havde været mørkelagt – censureret bort – i to år.

I Israel protesterede pressen og nogle politikere imod, hvad der blev betegnet som hemmelighedskræmmeri, og de henviste til, at nyheder idag flyver digitalt lynhurtigt over internettet

Australien

Australien er involveret i sagen, idet det australske “Australien ABC News” havde meddeltt, at en mand med dobbelt statsborgerskab, australsk og israelsk, havde begået selvmord i et israelsk fængsel i 2010. Han blev identificeret som Ben Zygier, fra Melbourne.

Israel, siger en kilde i Jerusalem, forventer ikke, at episoden vil forårsage diplomatisk spænding med Canberra.
Zygier gjorde i Israel tjeneste i hæren og blev gift med en israelsk kvinde.
Ifølge australsk TV er Ben Zygier blevet identificeret som agent for det israelske Mossad-efterretningsvæsen siden 2000. Han havde været aktivt medlem af Melbournes jødiske samfund, inden han imigrerede til Israel i slutningen af 90’erne. Han udpeges nu som medlem af en Mossad-gruppe.der dræbte Mahmoud al-Mabhouh, en senior Hamas terrorist, i Dubai i januar 2010.

Rekrutteret af Mossad

Han blev – ifølge udenlandske medier – rekrutteret af Mossad og udførte en række missioner i fjendelande, ved brug af sit ustralske pas. Noget gik imidlertid galt for ham og han blev arresteret og sat i isolationsfængsel i Israel. Han menes at have gjort sig skyldig forræderi over for Israel. Det australske efterretnigsvæsen forhørte ham, under et af hans besøg i Australien, om hans rejser til Iran, Libanon og Syrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Zygier benægtede alle påstande imod ham. Seks måneder efter at han var blevet sat i fængsel i Israel begik han selvmord.

Om retsagen imod ham oplyses, at den fandt sted i 2010 i den centrale distrikstsdomstol, da han stadig levede i byen Petah Tikva. Han blev taget til retten under svær sikkerhedsbeskyttelse og i stor hemmelighed. Alt vedrørerende hans sag fandt sted for lukkede døre.

Advokat Avigdor Feldman siger, at han mødtes med Zygier i fængslet dagen før han begik selvmord.
– Han afviste alle beskyldninger imod ham, siger Feldman. Anklagerne, han var mistænkt for, var meget seriøse Han tilstod intet. Han forekom rationel, og vi drøftede forskellige juridiske muligheder, som jeg ikke kan afsløre.
– Der var intet tegn på, at han næste dag ville begå selvmord.


Artiklen fortsætter efter annoncen: