Svær palæstinensisk kritik af Israels Hrodes udstilling

Israel Museets udstilling om kong Herodes den Store har vakt stærk kritik hos palæstinenserne, hvis minister for turisme og oldsager, Rula Ma’ayah, siger, at alle israelske aktiviteter på Vestbred-området er illegale.
Han henvser til, at Herodes-udstilligen omfatter buster og statuer af skikkelser fra perioden, da romerne besatte Der hellige Land, og hævder, at israelske arkæologer efter 6-dages krigen i 1967 fjernede oldsager fra Herodes’ palads på Herodion-bjerget nær Betlehem og bragte dem til Israel – uden palæstinensisk samtykke.

Nu, 46 år senere, er denne gamle fejde blevet genoplivet.

Ma’yah siger, at mange arkæologiske steder på palæstinensisk område er under israelsk kontrol, men at palæstinensere ikke kan nå dertil.
– Alle disse udgravninger i de besatte områder er imod loven, og israelerne udfører dem, selv om de ikke selv udgraver, men ikke tillader os at gøre det, siger han.

Blandt genstandene er Herodes’s mausoleum, der menes at indeholde hans sarkofag.
Herodes er skiftevis blevet omtalt som en brutal dræber og huskes som manden, der genopbyggede det jødiske Tempel for 2000 år siden. Han herskede over Judæa fra 37 f. Kr til sin død i 4 f.Kr. Han huskes som en brutal dræber, men også som den store bygmester af mange grandiose bygningsværker.

International lov

Israel Museets direktør James Snyder, siger, at arkæologiske udgravninger på Vestbredden blev udført i henhold til internationale konventioner og protokoller, fastlagt i midlertidige israelsk-palæstinensiske fredsaftaler.

Snyder oplyser, at man ikke har kunnet studere genstandene på Herodion, og at de med tiden vil blive givet tilbage dertil, når passende anlæg for dem er oprettet.

Teaterloge

Den israelske arkæolog, Ehud Netzer fra Det hebraiske Universitet i Jerusalem, oplyser, at man har udgravet “en overdådig kongeloge” i et teater med 400 pladser i Herodes’ vinterpalads, Herodion, i Den judæiske Ørken, og at fundet afslører Herodes’ smag for ekstravagance. Herodes bestilte romerske kunstnere til at dekorere teatrets vægge.
– Vi har for første gang fundet sådanne vægmalerier i Israel, siger Netzer.

Netzers arkæologiske hold udgravede stedet for første gang i 2007. Han beskriver det som en slags “country club” – med svømmebassiner, bade og haver.


Artiklen fortsætter efter annoncen: