Biden baner vej for Obamas Israel-besøg

Vicepræsident Joseph R. Biden har kort inden præsident Barack Obamas Mellemøst-rejse forsøgt at udglatte gnidninger i det amerikansk-israelske forhold ved at sige til en indflydelsesrig pro-israelsk lobby i Washington: “Ingen præsident i USA har gjort mere for fysisk at sikre staten Israel end Præsident Obama”.
Biden understregede Obamas trussel om at bruge militær styrke, hvis alt andet slår fejl, for at standse Iran i at opnå atomvåben.

Biden uddybede det ved at sige:
– USA’s præsident kan ikke og vil ikke bluffe, og præsident Barack Obama bluffer ikke.

Han sagde dette på et stort møde i AIPAC (American Israel Public Affairs Comittee), og for det fik han en stående ovation fra de omkrting 13.000 tilhørere.

Biden sagde ikke meget om den israelsk-palæstinensiske fredssproces, men kom ind på, hvad han betegnede som “præsident Obamas urokkelige forpligtelse til Israels militære overlegenhed”.

Regeringsembedsmæd i Washington har nedtonet forventninger om, at Obama vil fremsætte nye fredsforslag, når han kommer til Jerusalem.

Statsminister Binyamin Netanyahu talte også til den store forsamling, men da han har hænderne fulde med at danne en ny koalitionsregering, kunne han ikke være til stede, men talte via satellit til AIPAC-mødet.

Netanyahu sagde, at han ser frem til at takke præsident Obama for hans støtte, og at der på dagsordenen vil være borgerkrigeni Syrien og truslen fra Iran, som han sagde “bevæger sig nærmere til en ‘rød linje’ ved at stræbe henimod et atomprogram”.

Regeringen i Teheran foreholder imidlertid, at dets atomprogram er fredeligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kerry

Udenrigsminister John Kerry er nu på en længere udenlandsrejse og er herunder kommet til Saudi-Arabien, hvor han har mødtes med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.

Ifølge en palæstinensisk embedsmand skal Abbas have anmodet om, at Obama udøver pres på den israelske regering for at løslade et stort antal palæstinensere i israelsk fangenskab og nedfryse bosættelsesbyggeri.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kerry skulle oprindelig have besøgt Israel på sin tur til europæiske og mellemøstlige lande, men aflyste dette, efter at Obama havde meddelt sine egene planer om at tage til Israel.