Kerry dadler tyrkisk statsminister for anti-israelsk tirade

USA.’s udenrigsminister, der nu har været i halvdelen af de 12 lande han skal besøge under sin første rejse som Amerikas topdiplomat, har brugt stærke ord mod den tyrkiske statsmnister Recep Tayyip Erdogan, for dennes anti-israelske tirade.
Erdogan har fornylig udtalt, at “zionisme er en forbrydelse mod menneskeheden og komplicerer bestræbelserne på at finde fred i Mellemøsten”, nogle ord der skurrer fælt og minder om andre statsmænds anti-israelske udtalelser i FN – ytringer som de senere måtte sluge.
– Vi finder denne udtalelse forkastelig, sagde Kerry i Ankara på en fælles pressekonference med den tyrkiske udenrigsminister, Ahmet Davutoglu. Kerry sagde, at han ville bringe dette anliggende op uder sit møde med Erdogan.

I sin tale, holdt på en FN-konference i Wien, sammenlignede Erdogan zionizme med fascisme.
Erdogan sagde:
– Islamofobia (forudindtagethed mod muslimer. red.) må anses som en forbrydelse mod menneskeheden, ligesom antisemitisme, zionisme og fascisme er det.

Reaktionen lod ikke vente længe på sig.
Det hvide Hus’ talsmand, Tommy Victor, sagde:
– Vi afviser statsminister Erdogans karakterisering af zionisme som en forbrydelse mod menneskeheden – den er forkastelig og fejl. Vi opfordrer folk af alle trosretninger, kulturer og ideer til at undsige hadefulde handlinger og at overvinde forskellighederne i vor tid.

Statsminister Binyamin Netanyahu sagde:
– Jeg fordømmer stærkt den sammenligning, som den tyrkiske statsminister drog mellem zionisme og fascisme. Jeg troede, at sådanne mørke og vildledende kommentarer hørte fortiden til.

Netop som der var tegn på bedring

Den seneste tilbagegang for det tyrkisk-israelske forhold er sket på et uheldigt tidspunkt, netop som der var tegn på bedring efter en flere-årig nedtur. Begge landes medier talte om samarbejde mellem dem, og den mest dramatiske af disse historier var den om, at Israel – for første gang siden “Mavi Marmara” flotille-episoden for tre år siden – havde leveret Tyrkiet sofistikeret militærudstyr heriblandt avancerede elektroniske systemer, der ville opgradere det tyrkiske luftvåbens forsvarsevne. På tale var også israelsk accept af humanitær hjælp fra Tyrkiet til Gaza-striben, en plan om at lægge en undersøisk gas-linje mellem Tyrkiet og Israel m.m.

Nu vil disse projekter formentlig blive lagt på is.
For en stund.