Peres giver Netanyahu yderligere to uger til at danne regering

Efter 28 dages forgæves bestræbelser på at danne regering, måtte statsminister Binyamin Netanyahu igår gå til præsident Shimon Peres og anmode om en forlængelse af fristen.
Det fik han, i overensstemmelse med loven, og nu har Netanyahu fået yderligere to uger til at få en koalitionsregering på plads.

Han kunne bruge meget længere tid. For vanskelighederne er enorme. Han skal overtale stædige partier til at gå sin vej, og de første dage vil vise, om dette er lykkedes.

Netanyahu kan ikke komme uden om at få det nye “Yesh Atid” (“Der er en fremtid”)- parti ind i en samlingsregering, idet partiets 19 mandater er en tung vægt på den politiske vægtskål. Men Lapid ønsker ikke at sidde i samme regering som de ultra-ortodokse partier, hvilket Netanyahu ønsker.

Parterne står stadigt langt fra hinanden
I baggrunden er problemet om en ny nedfrysning af bosættelsesbyggeri, og Netanyahu ventes nu at ville give ind for dette, for at forbedre Israels internationale stade – og for at kunne danne ny regering.

Netanyahu sagde til Peres:
– Hovedgrunden til at det ikke er lykkedes mig at danne regering er boycotter.

Han henviste hermed indirekte til, at Lapid ikke vil sidde i regering med de ultra-ortodokse.

Netanyahus boycot-kommentar kom samme dag, som Lapid for første gang offentligt erklærede, at hans tilslutning til en koalitionsregering vil blive afgjort af, at de ultra-ortodokse ikke bliver medlem af regeringen.
– Det vil ikke være en katastrofe, hvis de vil være i oppositionen ved den næste knesset-samling, skriver Lapid på sin “Facebook”-side

Samtidigt siger formanden for det nye “Bayit Yehudi” (Det jødiske hjem”)-parti, Naftali Bennett, som er blevet en partner af Lapid, at hans parti blot vil gå ind i regeringen, hvis Lapid også gør det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fristen for at danne regering er forlænget til den 16. marts, og Netanyahu er nu i et kapløb med tiden, idet præsident Barack Obamas Israel-besøg står for døren – og måske må aflyses/udsættes, fordi der ikke er en reel regering i Israel.