Påsketjek

Der tales jo af og til om, hvor lidt mange danskere, og i særdeleshed børn og unge, ved om de kristne højtider. Så jeg besluttede at teste formen hos mine egne små disciple.

Den første i den varme stol var min datter, som netop er fyldt ni år. Hvorfor holder vi påske? var mit første spørgsmål, efter at jeg havde forklaret hende, at hun lige skulle hjælpe mig med noget til avisen.
– Fordi Gud hang på korset for vores skyld, svarede hun ret hurtigt.
Opmuntret over et ret godt svar spurgte jeg, hvad vi mindes skærtorsdag. Det vidste hun ikke. Så langfredag da?
– Er det ikke der, hvor Jesus døde? Altså han hang på korset, og så døde han?
Godt tilfreds med dette svar gik jeg videre til påskedag.
– Det var der, han stod op af graven, lød svaret hurtigt. Jeg nikkede veltilfreds. Noget havde hun da fået med sig fra samtaler herhjemme eller i kirken. Så skidt med, at hun ikke helt havde styr på skærtorsdag og palmesøndag, som jeg også lige havde spurgt til.
– Ved du, hvorfor jeg ved det mor? spurgte hun så. Spændt ventede jeg på, om hun ville sige børnekirken eller hjemmefra.
– Fordi vi havde matematik, og så sagde Lasse, at vi måtte spørge om lige, hvad vi ville. Så spurgte jeg, hvorfor vi fejrer fastelavn og påske, fortalte hun stolt.
0 point til kirken, 0 point til forældrene, 1 point til den humanistiske folkeskole.
Næste person i forhøret var min 13-årige søn, som altid fik lutter ros og pæne karakter, og som altid var opsat på at gøre tingene så godt som muligt. Han har været på et utal af kristne lejre og er fornylig begyndt at læse Markusevangeliet. Det kunne ikke gå galt.
– Hvorfor fejrer vi påske? startede jeg igen.
– Fordi Jesus kom ridende på æslet og folk stod med palmegrenene, svarede han en smule ukoncentreret og vendte opmærksomheden tilbage til sin Ipad.
Hm.. tænkte jeg, han tror nok jeg sagde palmesøndag, så jeg fortsatte med skærtorsdag og langfredag, som fik det samme svar:
– Det husker jeg ikke.
Hvad så med påskedag?
– Det var jo det med palmerne, sagde han – stadig med opmærksomheden mod skærmen.

På vores reol står bogen ”Påske for begyndere” med et kapitel til hver dag i påskeferien. Den skal vi helt sikkert læse i år. Og så tror jeg bare, jeg undlader at spørge ham på 15…

Af Lisbeth Thomen,
Redaktionssekretær