Israelsk-tyrkiske drøftelser om erstatning indledes idag

Det israelsk-tyrkiske forhold, som har lidt under “Mavi Marmara”affæren, er nu ved at vende tilbage til normalen, efter at repræsentanter for de to lande idag har indledt drøftelser om israelsk kompensation till familierne til de ni tyrkere, der blev dræbt, da israelske commandosoldater raidede et tyrkisk skib på vej til Gaza-striben og havde et sammenstød med pro-palestinnsiske tyrkere.
Man forventer at drøftelserne, der finder sted i Tyrkiet, vil vare tre måneder, at de vil forløbe glat og slutte med, at Israel betaler 100.000-200.000 dollars i erstatning til pårørende af de dræbte.

Det var USA’s præsident Barack Obamas og udenrigsminister John Kerry, der ved slutningen af Obamas besøg i Jerusalem tilskyndede de to parter til at begrave stridsøksen.

Statsminister Binyamin Netanyahus særlige udsending til drøftelserne er Joseph Ciechanover og Israels nationale sikkerhedsrådgiver, Ya’akov Amidror. I spidsen for det tyrkiske forhandlingsteam er vicestatsminister Bulent Arenc, mens det reelt vil være undersekretær Feridun Sinirlioglu fra det tyrkiske udenrigsministerium, som vil føre forhandlingerne på Tyrkiets vegne.

Forhandlingerne skulle oprindelig være begyndt for 10 dage siden, men blev udsat som følge af den tyrkiske statsminister, Recep Tayyeb Erdogans, besøg i Kyrgyzstan, hvor han var ledsaget af Arinc.

Under Kerrys nylige besøg i Istanbul anmodede han tyrkiske ledere om snarligt at genoprette fulde diplomatiske forbindelser med Israel. Udveksling af ambasadører ventes imidlertid først at ville finde sted, når erstatningsanliggendet er blevet ordnet.

Det har længe været Obama-regeringens mål at få den israelsk-tyrkiske konflikt løst, ikke mindst før Erdogans besøg i USA i midten af maj.
Begge lande er nære allierede af USA og opfattes i Wasington som ankre af stabilitet i Mellemøsten, der hærges af borgerkrigens i Syrien og den potentielle trussel af Irans atomprogram.

Kerry advarede under sit besøg i Istanbul Erdogan om, at dennes planlagte besøg i Gaza-området vil kunne skade forholdet til Israel, og Erdogan besluttede at
udsætte besøget.

Peres

Præsident Shimon Peres har henstillet til Tyrkiet at genoprette normale relationer med Israel. Peres har i et interview med tyrkisk TV talt om de to parters gensidige interesse i et samarbejde og sagde så:
– Der er et tusind grunde til, at Tyrkiet og Israel skal være venner, men jeg kan ikke se nogen grund til, at de ikke skal være venner.
Peres sagde, at han håber snart at tage til Ankara for at mødes med tyrkiske ledere.


Artiklen fortsætter efter annoncen: