Kerry: “Ny økonomisk indsats for palæstinenserne”

Udenrigsminister John Kerry er rejst fra Mellemøsten med mindst et positivt resultat: Det er lykkedes ham at få statsminister Binyamin Netanyahu til at gå med til at fremme palæstinensiske økonomiske projekter i “Område C” på Vestbredden, hvor Israel har fuld sikkerhedsmæssig og civil kontrol.
Den palæstinensiske Myndighed (PA) har længe prøvet at opnå fremgang for landbrugs-, industri, turisme- og infrastruktur-projekter i området, men er blevet hindret af israelske myndigheder.

Kerry har sagt, at han er enig med de to parter om foreløbigt at bevare detaljerne om dette nye initiaiv hemmeligt, og at yderligere oplysninger om det vil blive offentliggjort i næste uge.
-Vi blev enige om at indlede nye bestræbelser, meget specifikke bestræbelser, for at fremme økonomisk udvikling og fjerne nogle af de flaskehalse, som eksisterer hvad angår bevægelsesfrihed på Vestbred-området, sagde Kerry. Økonomisk vækst vil bidrage til, at vi kan skabe et klima – eller en atmosfære – hvor folk vil havde større tillid til at komme fremad.

Kerry fortsatte:
– Jeg vil imidlertid understrege stærkt, at dette ikke er i stedet for eller et alternativ til det politiske spor. Det er ingen erstatning. Det poltiske spor forbliver det første i fokus.

Kerry fremhævede, at nye israelsk-palæstinensiske drøftelser må omfatte grænser, sikkerhed og anerkendelse fra begge sider af, at deres behov tilses.

En israelsk kilde siger:
– Kerry har flere gange sagt, at tiden er ved løbe ud, og at han er fast besluttet på, at der må ske fremskridt for at opnå en fredsaftale. Han vil investere megen af sin tid i dette – og ønsker at drøftelser skal føres så langn væk fra medierne som muligt.

Han oplyste, at anliggendet om palæstinensiske fanger var blevet rejst under hans møde md PA-præsident Mahmoud Abbas, og at han indså dennne sags vigtighed.

En israelsk talsmand siger, at Netanyahu har indvilget i at overveje at løslade fangerne, som har været fængslet siden før Oslo-aftalerne i 1993 – men blot efter at palæstinenserne vender tilbage til forhandlingsbordet.

Med Kerry ved sin side før indledningen af deres møde sagde Netanyahu, at Israel vil udfolde en seriøs bestræbelse på at afslutte konflikten med palæstinenserne.
– Der er økonomiske komponenter, og jeg byder velkommen til et hvilketsomhelst initiativ, som du eller andre vil komme frem med i denne henseende. sagde han. Men der er også en politisk komponent, politiske drøftelser, og der vil være et utal af anliggender. Anerkendelse og sikkerhed er står imidlertid øverst.
Han henviste hermed til sit krav om, at palæstinenserne anerkender Israel som en jødisk stat.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jordan

Den arabiske avis “Al-Quds” oplyser, at Jordan skal involveres i forhandingerne som en “nøglespiller” for status’en for Jerusalem, som Israel påberåber sig som dets hovedstad, mens palæstinenserne ønsker, at den østlige sektor bliver hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat.

Også USA og Jordan skal deltage i eventuelle drøftelser i Amman, forlyder det.
Der er ingen bekræftelse af dette – men Jordan har været en vigtig “spiller” i fredsprocessen, siden det underskrev en fredsaftale med Israel i 1994.


Artiklen fortsætter efter annoncen: