Kery påny i Mellemøsten – vil genstarte fredsprocessen

For tredje gang i løbet af blot to uger er USA’s udenrigsminister, John Kerry, påny kommet til Mellemøsten som led i nye bestræbelser på at optø den fastfrosne israelsk-palæstinensiske fredsproces og at hamle op med situationen i Syrien.
Hans første stop er i Istanbul, hvor han vil prøve at ovrtale tyrkiske ledere til fortsat at forbedre forholdet til Israel

Hans første besøg i regionen var, da han ledsagede præsident Barack Obama på dennes Mellemøstrejse. Kort efter tog han på en solotur til Israel.

Kerry vil tillige besøge England og derefter Syd-Korea, Kina og Japan, hvor drøftelserne ventes at blive fokuserede på Nord-Koreas atomprogram og de optrappede trusler mod USA og dets allierede.

Det menes at være Kelly, som fik Tyrkiet og Israel til at bilægge deres konflikt.

Der er ikke store forventninger til noget gennembrud i en genoptagelse af de israelsk-palæstinensiske forhandlinger, men Kerrys diplomati repræsenterer Obama-regeringens tydelige ønske om at bringe konflikten til en afslutning. Han vil presse de to sider til at indlede tillidsvækkende projekter, men vil næppe få parterne til at konkretisere dette.

Han vil nok få større succes med at overtale tyrkiske ledere til at fremme forbindelserne med Israel.

Tyrkiet som fredsmægler

Kerry ventes at ville forslå tyrkerne, at de får en aktiv rolle ved en genoptagelse af fredsdrøftelserne som følge af Ankaras gode forhold til Hamas.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I denne forbindelse udtaler det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde, Victoria Nuland:
– Tyrkiet har en betytdelig indflydelse over for palæstinenserne. Det vil kunne formå dem til acceptere “Kvartetten”s principper og komme videre på den basis.
(Kvartetten omfatter repræsentanter for USA, FN, EU og Rusland).
Tyrkiet har længe prøvet at kome ind i Mellemøst-fredsprocessen. Egypten modsætter sig imidlertid stadig dette. Den tyrkiske statsminister, Tayyip Erdogan, er imidlertid kommet tæt på Hamas’ ledelse og til politbureau-overhovedet Khaled Meshal – bort fra præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas.

Med henblik på at kunne bringe Abkara ind i forhandlingerne, må USA imidlertid opnå såvel etaccept af den egyptiske hær som af Abbas – som på nuværende tidspunkt ikke ønsker at bringe Erdogan ind i drøftelserne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



“Vil næppe føre til noget


Ifølge kredse, der står Kerry nær, agter han at komme til Israel og palæstinenserne hveranden uge for at prøve at opnå en tilnærmelse mellem parterne.
– Men, siger klummeskriver Hagai Segal i den israelske avis “Yediot Aharonot” – hvad får en seriøs mand som Kerry til at tro, at han vil få succes, hvor det slog fejl for andre? Det er på tide, at amerikanerne erkender begrænsningen af deres diplomatiske magt og hører op med at føre os bag lyset. Det er allerede nok. Der er intet mere latterligt end fredsmissioner melllem Jerusalem og Ramallah når raketter flyver mellem Gaza og Sderot.

Kerry indleder denne del af sin Mellemøstrejse med at mødes med Abbas i Ramallah iaften, hvorefter han skal have samtaler med israelske ledere.