Manden der skal forhindre den tredje intifada

Brigadegeneral Tamir Yedai har i weekenden overtaget kommandoen over Judea- og Samaria-divisionen, en af de mest sensitive poster i det israelske militær. Han overtog stillingen fra brigadegeneral Haggai Mordekai, under hvis kommando ingen ny intifada (opstand) udbrød på Vestbred-området.
Mordekai kan være tilfreds med, at sikkerhedssituationen og den politiske situation har været ret god for Israel. – Selvmordsbombningerne standsede, volden i området gik noget tilbage og Den palæstinensiske Myndigheds (PA’s) sikkerhedsstyrker har haft et nært samarbejde med deres israelske kolleger.

Det bliver Yedais opgave at prøve at forhindre en tredje intifada.

Det er et spørgsmål, om PA’s styrker og det israelske militær fortsat vil kunne bevare deres samarbejde. Siden november har der været flere demonstrationer på Vestbredden, der har været adskillige episoder med kastning af sten og brandbomber mod israelske køretøjer og mange israelske civilpersoner er blevet sårede. Hertil kommer, at flere ubevæbnede palæstinensere – antallet er nu oppe på otte – er blevet dræbt af israelsk ild.

Yedai kom i sin tale ved chefskiftet ind på “den historiske rystelse” i regionen, og at “ingen ved, hvad det skal blive til”.

PA præsident Mahmoud Abbas er bekymret over, at for megen vold vil afspore den politiske kanal. Han afventer USA’s tilsagn om at få gang i fredsprocessen.

Fra Vestbredden meldes om store uroligheder ved begravelsen af tre palæstinensere – anset for nationalhelte – omfattende to teenagere fra Tulkarm og en sikkerhedsfange fra Hebron. Fangen var Maissara Abu Hamdiyeh, 63, der døde af kræft i fængslet. Han var idømt fængsel på livstid for at prøve at bombe den populære restaurant “Caffit” i Jerusalem.

General Yedai vil få sine hænder fulde med at prøve at afværge, at volden bliver til en ny intifada.