Mirakuløs frigivelse af fransk familie

Der er ikke betalt løsesum, fastholder den franske regering. De kristne i området glæder sig, men er fortsat truet af Boko Harams terror.Den franske familie, som blev bortført den 19. februar i Cameroun med fire små børn, blev torsdag overraskende løsladt af terroristerne. Åbenbart er der hverken betalt løsesum eller frigivet terrorister. Men mange har bedt for de bortførte.

De fire børns mor, Albane, blev i Paris modtaget af præsident Hollande, som havde rullet den røde løber ud for den frigivne familie. Moderen var ligesom mændene blevet tyndere, men ellers så familien ud til at have klaret opholdet fysisk godt. Og de vil gerne tilbage til Cameroun.

Frigivelsen skete efter to måneders fangenskab torsdag den 18. april sent om aftenen. Udfordringens radiomedarbejder, Abakachi Alifa, sendte nyheden til os fredag morgen. Kort efter blev oplysningerne bekræftet af de franske myndigheder.
I løbet af weekenden kom der billeder og videoklip på de franske kanaler af de tre voksne i familien. Mændene havde fået langt skæg og især moderen Albane var tynd og hærget efter de to måneders fangenskab i et ørkenagtigt, ekstremt varmt og tørt område – hvor familien ventede på at blive henrettet.
At det var alvor blev understreget af, at syv andre udenlandske gidsler blev henrettet i Nord-Nigeria. Også tre kristne, som er kendt af Udfordringens medarbejdere, blev skudt ned efter at have fået et trusselsbrev om at vende tilbage til islam.

Speciel kontakt

Vi har flere gange skrevet om den franske familie i Udfordringen, fordi undertegnede mødte familien på et katolsk gæstehjem et par dage før bortførelsen. Dagen før bortførelsen boede de på samme feriecenter som os ved naturparken Waza. Mindre end en time før familien blev bortført udenfor feriecenteret, mødte vi dem igen til morgenmad.
Det kunne lige så vel have ramt os andre. I hvert fald kom det så tæt på, at både vi ansatte på Udfordringen og mange læsere har bedt for familien frigivelse i de to måneder.
Hele vejen har Frankrig nægtet at forhandle med terroristerne. Men åbenbart har den camerounske præsident Biya fungeret som mellemmand og muligvis betalt løsepenge til terroristerne i Boko Haram, som krævede alle terrorister løsladt. Det er indtil videre ikke sket. Også den britiske efterretningstjeneste skal have opereret i Nigeria for at få familien frigivet.
Og – ikke mindst – har mange i både Cameroun og Frankrig bedt for familien, der tilhører den katolske kirke.

Modtaget af præsident

Torsdag aften blev ægteparret Albane og Tanguy Moulin-Fournier, samt deres fire små børn og mandens bror Michel, efterladt af terroisterne på grænsen mellem Nigeria og Cameroun. Herfra blev de bragt til byen Maroua, hvor et militærfly hentede dem til hovedstaden Yaounde. Efter en overnatning i sikre omgivelser på den franske ambassade, kom den franske udenrigsminister Laurent Fabius og hustru for at følge dem hjem til Paris. Hertil ankom en meget træt men glad familie lørdag morgen. Præsident Hollande modtog dem selv med den røde løber rullet ud. Faderen udtalte sig kort til pressen om deres store glæde over frigivelsen, samt takkede præsidenten og gav udtryk for, at de ville vende tilbage til Cameroun. Moderen og de fire små børn blev modtaget af familien, som i to måneder har levet i angst for deres kæres tilstand og mulige henrettelse.

Det er forbi. Vi er fri!

Mens moderen og børnene blev holdt borte fra pressen, besvarede faderen Tanguy spørgsmål ved ankomsten.
“Det er først nu, vi rigtigt fatter, at det er forbi, vi er sluppet fri…” sagde han.
Om fangenskabet sagde han:
“Det var meget hårdt. Det er slutningen af den tørre årstid i øjeblikket. Der er en frygtelig varme,” sagde Tanguy Moulin-Fournier. (Der er ca. 40-45 C.)
”Vand var også et problem. Det var meget hårdt, men vi kom igennem…” smilede han.
Om børnenes tilstand sagde en stolt far: ”Børnene, de er jo noget for sig, og de klarede det bedre end os.”
Han blev spurgt, hvad børnene havde ønsket, da de kom hjem: ”Lige nu er de optaget af at skulle have pommes frites!” lo han. ”Og derefter skal de sove.”
På spørgsmålet om han havde troet på en frigivelse, svarede han. ”Det var op og ned. Men man troede jo ikke, at det var muligt…”
Om forholdet til bortførerne sagde han, at der netop nu er en masse store følelser, og at det nok er bedre at få det lidt på afstand, før man fortæller mere.
Udfordringens kontakter i det nordlige Cameroun er spændt på, om prisen for frigivelsen har været, at fængslede terrorister får amnesti. Muslimer, som bliver kristne, forfølges allerede af terrorgruppen Boko Haram.