Månedens kulturinterview

Edith Theis-Nielsen
Cand.polit., teologiuddannet (SALT),
arbejdet som statistiker, pensioneret

Bøger jeg lærer af betyder mest

Hvilke kunstarter bruger du tid på – og hvorfor?
Bøger, film og musik.
Mine forældre var meget litteraturinteresserede, de opmuntrede mig til at læse de store værker i verdenslitteraturen, og min far forsynede mig med klassisk musik. Lige siden min mor læste højt for mig af den klassiske børnebogslitteratur: H.C. Andersens eventyr, Den Store Bastian, H.V. Kaalunds Den dræbte and osv., har jeg elsket at læse.
Jeg ser gerne film med drama, som rører ved store spørgsmål og viser spændvidderne i den menneskelige natur og de dilemmaer, livet også rummer. For mig illustrerer film bedre de store følelser end bøger.

Hvilke kunstprodukter har betydet (eller betyder) mest for dig? Eller: Hvilke kunstprodukter ville du nødigst undvære?
Da jeg kom til tro som 39-årig, kom de kristne bøger til at betyde mest, og i de senere år har jeg også læst bøger med baggrund i Mellemøsten, Indien, fremmede kulturer, historie, nuets emner, biografier bl.a. af erhvervsledere. William Dalrymple’s From the Holy Mountain: A Journey among the Christians of the Middle East er glimrende og især nuanceret om forholdene i Libanon; somaliske Ayan Hirsi Alis bøger er vigtige og tankevækkende såvel som Under morbærtræets skygge af svensk-tyrkiske Mustafa Can. De bøger, jeg lærer af, betyder mest for mig, hvad enten de er skønlitterære eller faglitterære.
Enkelte digte med et budskab har dog også grebet mig, fx Rudyard Kipling’s If. Da den engelske digter John Milton blev blind, skrev han et digt, hvor disse ord har ætset sig ind i mit sind: ”Those also serve who only stand and wait”!
Blandt film er Susanne Biers Hævnen og Brødre noget af det ypperste, fordi de giver stof til eftertanke. J.S. Bach er min favoritkomponist: at høre Juleoratoriet er ren lykke! Og de gamle, klassiske amerikanske salmer ville jeg meget nødigt undvære.

Hvilke kristne bøger har betydet mest for dig?
Lige før jeg blev kristen, kom jeg i gang med at læse Bibelen, takket være Anna Sophie Seidelins genfortællinger af især Det Gamle Testamente. Efter jeg kom til tro, fik bøger om Israel stor betydning for mig, bl.a. Jerusalem – du elskede af Lydia og Derek Prince.

Andrew Murray (1828-1917) står som forfatter til langt over 200 bøger.

Sidenhen bøger af den sydafrikanske præst og lærer Andrew Murray, hvis bøger om kristenlivet er utrolig udbytterige. De har været med til at forme mit kristenliv og betydet meget; min bogreol tæller otte Murray bøger. Jeg har også læst mange bøger om Helligånden og discipelskab, som har lært mig, hvor vigtigt begge er. For mig er Fra Bønnens Verden af Ole Hallesby og The Practice of the Presence of God af den franske munk Brother Lawrence fra det 17. århundrede nogle af de bedste bøger om bøn og enkel kristen meditation.
På et skriveseminar i USA fik jeg anbefalet bøger af forfatter og præst Max Lucado og har læst meget af ham siden; især Just like Jesus har været inspirerende. Lucado skriver friskt og fyndigt samtidig med, at hans kreative stil kaster lys over Bibelens sandheder, men hans bøger er bedst på originalsproget engelsk.
NJV